ΙΕΝΕ: η μελέτη «South East Europe Energy Outlook» στο Βουκουρέστι

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την Τετάρτη, 22 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, ενώπιον επιλεγμένου κοινού, η δεύτερη εκδήλωση στο πλαίσιο των road shows που οργανώνει το ΙΕΝΕ, τα οποία έχουν στόχο την παρουσίαση της σημαντικής αυτής μελέτης, του «South East Europe Energy Outlook», στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα βασικά πεδία έρευνας της μελέτης, με έμφαση στις επενδυτικές προοπτικές του ενεργειακού τομέα της ευρύτερης περιοχής.

Στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων του ενεργειακού τομέα, επαγγελματίες του ενεργειακού χώρου, συντελεστές της μελέτης, μέλη και συνεργάτες του ΙΕΝΕ, κ.ά. ήταν παρόντες στην ειδική αυτή εκδήλωση, που στόχο είχε να κάνει γνωστή σε εκπροσώπους του ρουμανικού ενεργειακού κλάδου τις βασικές παραμέτρους και συμπεράσματα της μελέτης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγικά σχόλια του εκπροσώπου του WEC (World Energy Council) Ρουμανίας, Καθηγητή Laurentius M. Goia, ο οποίος αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο της ενέργειας στην οικονομική ανάπτυξη της Ρουμανίας και εξήρε την σημασία της μελέτης του ΙΕΝΕ. Ακολούθησε προβολή μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του Προέδρου του ΙΕΝΕ, Δρ. Γιάννη Δεσύπρη.

Στη συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος είχε την ευθύνη για τον συντονισμό και την επιμέλεια του «South East Europe Energy Outlook», παρουσίασε την κορυφαία αυτή έκδοση του Ινστιτούτου.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Σταμπολής έδωσε μία συνολική και, ταυτόχρονα, αναλυτική εικόνα των ενεργειακών δεδομένων της περιοχής, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τη μελέτη «South East Europe Energy Outlook» του ΙΕΝΕ, η αξία των ενεργειακών επενδύσεων που αναμένονται ως το 2020 στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπερβαίνει τα 240 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε 90 δισ. περίπου υπολογίζονται οι επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια, εξαιρουμένων των ΑΠΕ (νέες μονάδες παραγωγής, δίκτυα, ορυχεία), καθώς οι πρόσθετες ανάγκες της περιοχής, κατά την επόμενη δεκαετία, εκτιμώνται σε 130 – 140 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος. Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ (αν συνυπολογιστεί σε αυτές και η εξοικονόμηση ενέργειας) εκτιμώνται ότι θα φτάσουν τα 55 δις. ευρώ κατά την ανωτέρω περίοδο.

Στον τομέα των ΑΠΕ και κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή προγραμματίζονται επενδύσεις άνω των 45 δις. ευρώ για την επόμενη δεκαετία, ενώ η προώθηση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε όλη την περιοχή εκτιμάται, βάσει πολύ συντηρητικών υπολογισμών, ότι θα απορροφήσει επιπλέον κονδύλια της τάξης των 20 δις. ευρώ και άνω.

Βασικό συμπέρασμα του «South East Europe Energy Outlook» είναι ότι οι προοπτικές για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στο σύνολο των χωρών της περιοχής είναι απόλυτα θετικές για την επόμενη δεκαετία, ιδίως στις μεγάλες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα).

Πέραν της ηλεκτρικής ενέργειας, προοπτικές για σημαντικές επενδύσεις υπάρχουν και σε όλους τους άλλους κλάδους.

Συγκεκριμένα:

-Στο φυσικό αέριο (νέοι αγωγοί, μονάδες υγροποιημένου αερίου) οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 21 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να κατευθυνθούν κυρίως στην Ρουμανία και την Κύπρο – μετά την πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων στα ανοιχτά των ακτών της – αλλά και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου βασικές υποδομές κατασκευάζονται από την αρχή.

-Θέμα με ιδιαίτερη σημασία και ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις είναι αυτό των αγωγών που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην περιοχή, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία και την Κασπία προς την Ευρώπη. Στα έργα αυτά αναμένονται συνολικές επενδύσεις 20 δισ. ευρώ.

-Σημαντικό ενδιαφέρον και επιχειρηματικές κινήσεις καταγράφονται ήδη στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όπως επισημαίνεται ήδη πραγματοποιούνται ή προετοιμάζονται έρευνες σε Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρο ενώ σύντομα αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα εκτιμώνται σε 35 δισ. ευρώ.

-Τέλος, στον τομέα της διύλισης που περιλαμβάνει επέκταση – αναβάθμιση διυλιστηρίων, κατασκευή αγωγών, προϊόντων και αποθηκευτικών χώρων οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 21 δισ. ευρώ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση στην οποία συμμετείχαν και οι κκ. Dana Duica, Διευθύντρια της Ρουμανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Μιχάλης Σωτηρίου, Πρόεδρος του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, και Γιώργος Φτίκας, δικηγόρος, εκπρόσωπος της KLC Law Firm στην Σόφια και στο Βουκουρέστι, η οποία και ήταν ο Επίσημος χορηγός της παρουσίασης του «South East Europe Energy Outlook» του ΙΕΝΕ στο Βουκουρέστι.

Ανάμεσα στους Χορηγούς και Υποστηρικτές της μελέτης συγκαταλέγονται οι εταιρείες: ΔΕΗ Α.Ε., Sencap A.E., EGL Hellas, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Protergia.

Η μελέτη «South East Europe Energy Outlook» θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από τις 27 Ιουνίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την παραγγείλουν από τα γραφεία του ΙΕΝΕ ή μέσω του site του Ινστιτούτου (www.iene.gr).

econews

Σχόλια