Βιοντίζελ: «σαμποτάρουν» τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής

0
137

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν πολλές ελληνικές εταιρείες παραγωγής βιοντίζελ, καθώς μέρος της παραγωγής τους δεν αναγνωρίστηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών-Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων).

Ειδικότερα, ο εν λόγω οργανισμός, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ, αναγνώρισε μικρότερο αριθμό στρεμμάτων γης στους καλλιεργητές και κατ΄επέκταση στις ελληνικές επιχειρήσεις βιοντίζελ, μειώνοντας την ποσόστωσή τους, με αποτέλεσμα να μην επιδοτηθεί παραγωγή 30.000 κυβικών μέτρων βιοντίζελ, από σύνολο 92.000 κ.μ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της “Ημερησίας”, 16 εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς έχουν σταματήσει την παραγωγή και βρίσκονται σε αδράνεια σχεδόν από τις αρχές Μαΐου.

Ωφελημένοι από αυτές τις εξελίξεις είναι οι εισαγωγείς βιοντίζελ που είδαν τις πωλήσεις τους να ενισχύονται κατά 42%, τη στιγμή που οι ελληνικές εταιρείες παραγωγής είδαν τον τζίρο τους να περιορίζεται κατά 20%-30%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα συνολικά 300.000 στρέμματα σχετικών αγροτικών καλλιεργειών ενεργειακών φυτών έμειναν εκτός ποσόστωσης.

econews

Σχόλια