Φωτοβολταϊκός σταθμός στη Θεσσαλονίκη

0
5

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Εγκρίθηκαν,  κατά πλειοψηφία,  οι περιβαλλοντικοί όροι για τη λειτουργία της πρώτης σημαντικής επένδυσης στο νομό Θεσσαλονίκης στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Η εν λόγω επένδυση, θα γίνει στο Βαθύλακκο σε μια έκταση 86,2 στρεμμάτων και αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 3 MW, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια ενταταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, Ιωάννα Τζάκη.

Η εταιρία έχει την επωνυμία «Ενεργειακή Βαθυλάκκου ΟΕ», το αγροτεμάχιο είναι νοικιασμένο σιτοχώραφο και θα λειτουργήσουν εκεί 13.032 φωτοβολταϊκά στοιχεία 203 W το καθένα.

Η κ. Τζάκη δήλωσε ότι «ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της επένδυσης είναι 20 χρόνια και μετά τα στοιχεία θα πρέπει να αποξηλωθούν και να αποκατασταθεί η έκταση».

Επίσης, επισήμανε ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έγκριση επενδύσεων του είδους, οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε αναμονή για τη συγκεκριμενοποίηση των προτεραιοτήτων σχετικά με τους αγρότες.

Πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, που συμμετέχουν στη Μητροπολιτική Επιτροπή, εξέφρασαν σε πολιτικό επίπεδο τις αμφιβολίες τους για τη «μόδα» των φωτοβολταϊκών, με κυριότερο τον Μπάμπη Μπαρμπουνάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «φούσκα» και τελικά καταψήφισε τη σχετική εισήγηση.

«Έχουμε περισσότερες προτάσεις για φωτοβολταϊκά από τις ανάγκες της χώρας. Σε λίγο θα γεμίσουμε φωτοβολταϊκά και δε θα παράγουμε αγροτικά προϊόντα. Ο ΔΕΣΜΗΕ δεν έχει εγκρίνει καμιά αγροτική επένδυση μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να παρέρχεται η προθεσμία και να μείνουν απ” έξω οι αγρότες. Η τιμή της κιλοβατώρας κάθε εξάμηνο μειώνεται. Η ΔΕΗ δεν έχει καν ηλεκτρονικό πρωτόκολλο και έχει σε στοίβες  τις αιτήσεις», ήταν οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κ. Τζάκη, μέχρι το 2014 συνολικά η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να είναι συνολικά 1.500 ΜW, από τα οποία 500 επιμερίζονται σε επαγγελματίες αγρότες και τα υπόλοιπα σε λοιπές εγκαταστάσεις, ενώ το 2020 η συνολική παραγωγή πρέπει να φτάσει στα 2.200 ΜW (750 αγρότες και 1.450 λοιποί).

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν κατατεθεί πανελλαδικά 6.512 αιτήματα (641,3 ΜW), από τα οποία είχαν εγκριθεί τρία, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας εξυπηρέτησης επενδύσεων έργων ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ.

 

 

econews

Σχόλια