Μπουργκάς – Αλεξανδρούπουλη: στο τέλος της εβδομάδας η περιβαλλοντική εκτίμηση

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα γίνει σαφές αν η κατασκευή του πετρελαιαγωγού «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον ή όχι» αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Telegraph.

Με τον τίτλο «Είναι έτοιμη η περιβαλλοντολογική εκτίμηση του «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», η εφημερίδα αναφέρει ότι η γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας για τη μελέτη των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του αγωγού είναι έτοιμη και θα ανακοινωθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι το βουλγαρικό υπουργείο είχε επιστρέψει για δεύτερη φορά τη μελέτη στην κατασκευάστρια εταιρία για να συμπληρώσει την έκθεση με εκτιμήσεις για την επίδραση στο περιβάλλον στη ζώνη του προγράμματος Natura  2000.

Η διεθνής εταιρία σχεδιασμού και κατασκευής Trans Balkan Pipeline κατάρτισε και παρέδωσε τον περασμένο Οκτώβριο, κατόπιν αιτήματος του βουλγαρικού υπουργείου, την πρώτη μελέτη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πετρελαιαγωγού.

Στη συνέχεια, το υπουργείο επέστρεψε την έκθεση για επιπρόσθετες μελέτες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης κινδύνων στα ύδατα και στην παράκτια περιοχή του Μπουργκάς, όπως και στον τουρισμό και στην αλιεία της Βουλγαρίας από ενδεχόμενο να σημειωθούν διαρροές πετρελαίου κατά τη λειτουργία του αγωγού.

Ενδεχόμενο, που προβάλλεται τα τελευταία δύο χρόνια από  παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να εκμεταλλευτούν αρνητική εκτίμηση του αγωγού ως πρόσχημα «απαγκίστρωσης» της Βουλγαρίας από το στρατηγικό σχέδιο.

 

 

 

Πηγή Πρώτο Θέμα

 

 

econews

Σχόλια