Βιοποικιλότητα-Εκπομπές CO2: αποτυχία επίτευξης συμφωνίας στην ΕΕ – Πολωνικές "τρικλοποδιές"

0
1
Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ως «μαύρη μέρα» για το περιβάλλον της Ευρώπης θεωρούν αναλυτές την 21η Ιουνίου, καθώς οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΕΕ που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη βιοποικιλότητα, αλλά και τις εκπομπές αερίων.

Όσον αφορά στη βιοποικιλότητα, ενώ υιοθετήθηκαν τα συμπεράσματα της στρατηγικής, που προτάθηκε από την Επιτροπή στις 3 Μαΐου δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στα 20 συγκεκριμένα μέτρα που συνόδευαν τους 6 πρωταρχικούς στόχους που είχαν προταθεί, με την Ιταλία και τη Δανία να πρωτοστατούν στις αντιρρήσεις.

Το ζήτημα θα μείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να αποσαφηνιστούν οι δράσεις και η χρηματοδότηση της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα.

Οι υπουργοί έκαναν λόγο για «ανάγκη για περαιτέρω συζήτηση των ενεργειών με στόχο να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και συνεκτική εφαρμογή της στρατηγικής».

Από την άλλη πλευρά, οι νεόκοποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πολωνοί μπλόκαραν την επίτευξη προόδου στη διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη για την Ενέργεια 2050, ο οποίος θα έδινε τις κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής.

O Οδικός Χάρτης θέτει ως στόχο την περικοπή 40% στις εκπομπές αερίων ως το 2030, 60% ως το 2040 και 80% ως το 2050 με έτος βάσης το 1990.

Μάλιστα, ο Γιάνουζ Λεβαντόφσκι, ο Πολωνός Επίτροπος Χρηματοοικονομικών, υπό τον έλεγχο του οποίου βρίσκεται ο προϋπολογισμός ύψους 130 δις. ευρώ της ΕΕ, εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των ερευνών που αποδεικνύουν την ύπαρξη αλλαγής του κλίματος του πλανήτη, αλλά και για το μέλλον των πολιτικών μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

econews

Σχόλια