Πυρηνικά απόβλητα: αυστηρότεροι κανόνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

0
64

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η τραγωδία της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία επανέφερε το θέμα της πυρηνικής ασφάλειας και στην Ευρώπη και ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα παραμένει η διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων.

Με εισήγηση της Romana Jordan Cizelj (ΕΛΚ, Σλοβενία) η επιτροπή Ενέργειας του ΕΚ έχει εγκρίνει την επιβολή της ανάληψης από τις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν του κόστους αποκατάστασης των καταστροφών από τα πυρηνικά απόβλητα και η έκθεση συζητείται σήμερα στην ολομέλεια , για να ψηφισθεί την Πέμπτη.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα έχουν το δικαίωμα να εξάγουν ραδιενεργά απόβλητα για επεξεργασία και αποθήκευση σε τρίτες χώρες, αρκεί να πληρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η εισηγήτρια Romana Jordan Cizelj τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει σε συνέντευξη της ότι «Η επιβολή των αυστηρότερων επιπέδων ασφαλείας είναι ευθύνη εκείνων που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, των πολιτών και φυσικά, των πολιτικών που οφείλουν να λάβουν τα κατάλληλα, νομοθετικά, μέτρα.

Σχετικά με το αν υπάρχει πραγματική λύση για τη μακροχρόνια αποθήκευση των αποβλήτων, είχε απαντήσει τα εξής:

«Πράγματι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη αποθήκευση των αποβλήτων υψηλής ακτινοβολίας στην Ευρώπη σήμερα αλλά η Φινλανδία και η Γαλλία είναι οι δύο χώρες που βρίσκονται πιο κοντά σε λύση. Νομίζω ότι έχουμε δ

ίκιο να μιλάμε εδώ για κοινό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο που θα υποχρεώσει όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση. Τα κύρια στοιχεία μιας τέτοιας νομοθεσίας θα ήταν η χρήση της καλύτερης δυνατής τεχνολογίας, η ύπαρξη ισχυρών ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων και η κινητοποίηση των κατάλληλων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.

Η οδηγία περιλαμβάνει φυσικά πολλές πτυχές γιατί υπάρχουν επίσης ζητήματα όπως η εμπιστοσύνη του κοινού όχι μόνο έναντι των επαγγελματιών αλλά και έναντι των πολιτικών. Εξ” ου και η πρόνοια για διαφάνεια και μεθόδους συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών».

 

 

Πηγή Ευρωαπαϊκό Κοινοβούλιο

 

 

econews

Σχόλια