ΙΕΝΕ: ξεκίνησε η Σειρά των Road Shows για την Παρουσίαση της Μελέτης «South East Europe Energy Outlook» στη Σόφια

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Πραγματοποιήθηκε  στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια, ενώπιον επιλεγμένου κοινού, το πρώτο από μία σειρά road shows για την επίσημη παρουσίαση της ιδιαίτερα σημαντικής μελέτης του ΙΕΝΕ «South East Europe Energy Outlook» στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στα βασικά πεδία έρευνας της μελέτης, με έμφαση στις επενδυτικές προοπτικές του ενεργειακού τομέα της ευρύτερης περιοχής.

Στελέχη δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων του κλάδου της ενέργειας, επαγγελματίες του ενεργειακού χώρου, εκπρόσωποι ξένων πρεσβειών, συντελεστές της μελέτης, μέλη και συνεργάτες του ΙΕΝΕ, ήταν παρόντες στην ειδική αυτή εκδήλωση, που στόχο είχε να κάνει γνωστή σε εκπροσώπους του βουλγαρικού ενεργειακού τομέα τις βασικές παραμέτρους και συμπεράσματα της μελέτης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή μαγνητοσκοπημένου μηνύματος του Προέδρου του ΙΕΝΕ, Δρ. Γιάννη Δεσύπρη, ενώ ακολούθησε σύντομη παρουσίαση της αποστολής, της δομής και του έργου του Ινστιτούτου από τον κ. Νίκο Σοφιανό, Συντονιστή Ευρωπϊκών Προγραμμάτων του ΙΕΝΕ.

Στην συνέχεια, ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος είχε την ευθύνη για τον συντονισμό και την επιμέλεια του «South East Europe Energy Outlook», παρουσίασε την κορυφαία αυτή έκδοση του Ινστιτούτου.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Σταμπολής έδωσε μία συνολική και, ταυτόχρονα, αναλυτική εικόνα των ενεργειακών δεδομένων της περιοχής, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τη μελέτη «South East Europe Energy Outlook» του ΙΕΝΕ, η αξία των ενεργειακών επενδύσεων που αναμένονται ως το 2020 στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης υπερβαίνει τα 230 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σε 90 δισ. περίπου υπολογίζονται οι επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια (νέες μονάδες παραγωγής, δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές, ορυχεία) καθώς οι πρόσθετες ανάγκες της περιοχής, κατά την επόμενη δεκαετία, εκτιμώνται σε 130 – 140 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος. Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ (αν συνυπολογιστεί σε αυτές και η εξοικονόμηση ενέργειας) εκτιμώνται ότι θα φτάσουν τα 55 δις. ευρώ κατά την ανωτέρω περίοδο.

Βασικό συμπέρασμα του «South East Europe Energy Outlook» είναι ότι οι προοπτικές για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στο σύνολο των χωρών της περιοχής είναι απόλυτα θετικές για την επόμενη δεκαετία, ιδίως στις μεγάλες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα).

Πέραν της ηλεκτρικής ενέργειας, προοπτικές για σημαντικές επενδύσεις υπάρχουν και σε όλους τους άλλους κλάδους. Συγκεκριμένα:

-Στο φυσικό αέριο (νέοι αγωγοί, μονάδες υγροποιημένου αερίου) οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 21 δισ. ευρώ , οι οποίες αναμένεται να κατευθυνθούν κυρίως στην Κύπρο, μετά την πρόσφατη ανακάλυψη κοιτασμάτων στα ανοιχτά των ακτών της και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου οι υποδομές κατασκευάζονται από την αρχή, αλλά και σε Κροατία και Ρουμανία.

-Θέμα με ιδιαίτερη σημασία και ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις είναι αυτό των αγωγών που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην περιοχή, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία και την Κασπία προς την Ευρώπη. Στα έργα αυτά αναμένονται επενδύσεις 20 δισ. ευρώ.

-Σημαντικό ενδιαφέρον και επιχειρηματικές κινήσεις καταγράφονται ήδη στις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Όπως επισημαίνεται ήδη γίνονται ή προετοιμάζονται έρευνες σε Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Κύπρο ενώ σύντομα ακολουθεί η Ελλάδα. Οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα εκτιμώνται σε 35 δισ. ευρώ.

-Τέλος, στον τομέα της διύλισης που περιλαμβάνει επέκταση – αναβάθμιση διυλιστηρίων, κατασκευή αγωγών και αποθηκευτικών χώρων οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 21 δισ. ευρώ.

Με το πέρας της παρουσίασης, προβλήθηκε ενημερωτικό video του ΙΕΝΕ σχετικά με το «South East Europe Energy Dialogue», που πραγματοποιήθηκε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, στις αρχές Ιουνίου 2011 στην Θεσσαλονίκη. Η ετήσια αυτή διεθνής διοργάνωση του ΙΕΝΕ επιτελεί ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση μίας κοινής αντίληψης σχετικά με τις κυριότερες ενεργειακές προκλήσεις της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Η παρουσίαση του «South East Europe Energy Outlook» του ΙΕΝΕ στην Σόφια ολοκληρώθηκε με μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (panel discussion).

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Δρ. Lulin Radulov, Διευθυντής του Black Sea Energy Centre της Βουλγαρίας, έλαβαν μέρος μερικοί από τους κορυφαίους ειδικούς του βουλγαρικού ενεργειακού χώρου και συγκεκριμένα ο κ. Rosen Simitchiev, ενεργειακός εμπειρογνώμονας και σύμβουλος της βουλγαρικής Bulgartransgaz EAD, ο κ. Nicolas Gazdov, Προεδρος της Βουλγαρικής Ένωσης Φωτοβολταϊκών (BPVA), η κ. Albena Belyanova, γενική νομική σύμβουλος της Bulgarian Energy Holding και ο κ. Γιώργος Φτίκας, δικηγόρος, εκπρόσωπος της KLC Law Firm στην Σόφια.

Επίσημος χορηγός της παρουσίασης του «South East Europe Energy Outlook» του ΙΕΝΕ στην Σόφια ήταν η δικηγορική εταιρεία KLC Law Firm, εταιρικό μέλος του ΙΕΝΕ , η οποία έχει ενεργό παρουσία στην Βουλγαρία.

Ανάμεσα στους Χορηγούς και Υποστηρικτές της μελέτης συγκαταλέγονται οι εταιρείες: ΔΕΗ Α.Ε., Sencap A.E., EGL Hellas, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Protergia.

Πηγή : ΙΕΝΕ

 

 

 

econews

Σχόλια