Αυθαίρετα-Πετρελαιοκίνηση-ΔΕΗ: τι είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στα ζητήματα προτεραιότητας της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αναφέρθηκε ο νέος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το βήμα της Βουλής.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για οριστική ρύθμιση του «βραχνά» της τακτοποίησης αυθαιρέτων και αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης μελλοντικά.

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος δεν χρησιμοποίησε τον όρο «νομιμοποίηση», αλλά μίλησε για περαίωση των αυθαιρέτων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα εξαιρεθούν τα αυθαίρετα που προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αυτά δηλαδή που έχουν αναγερθεί σε ρέματα, δάση κ.λπ. για τα οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατεδάφισης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης τη θέσπιση Πιστοποιητικού Πολεοδομικής Νομιμότητας, χωρίς το οποίο θα απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου.

Ο αριθμός των αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο, με τα 700.000 να είναι εύκολα «τακτοποιήσιμα», καθώς δεν βρίσκονται μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε επίσης πως το ΥΠΕΚΑ εξετάζει σοβαρά την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου, αλλά και της τσέπης των καταναλωτών χάρη στη χαμηλότερη τιμή του καυσίμου.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά, ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, με διατήρηση ωστόσο των κρίσιμων υποδομών.

Ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ ανακοίνωσε ακόμη ότι θα προχωρήσει στον ουσιαστικό διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) από τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), στην πώληση της ΔΕΠΑ και σε διάθεση ποσοστού του ΔΕΣΦΑ.

Υπογράμμισε, τέλος, τη δέσμευση του ΥΠΕΚΑ στη σύσταση εθνικού φορέα για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, και στην υποστήριξη των αγωγών φυσικού αερίου (ITGI, IGB και South Stream) και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

econews

Σχόλια