Sennebogen: έξυπνες λύσεις διαχείρισης υλικών στα λιμάνια

0
72

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Περίπου 25% του scrap μετάλλων που παράγεται ετησίως στην Ευρώπη εξάγεται στην Κίνα,  σύμφωνα με τον κ. Michael Ibarth, διευθυντή Marketing της Sennebogen.

Στην παρουσίασή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στην εκδήλωση Ports & Hubs, τον περασμένο Απρίλιο, στην Αθήνα, ο κ. Ibarth περιέγραψε τις κινητήριες δυνάμεις για την παγκόσμια και μαζική ανάπτυξη των λιμανιών και παρουσίασε τις διαφορετικές εφαρμογές εξοπλισμού με εξειδικευμένες λύσεις για κάθε δυνατή ανάγκη.

Ο εξοπλισμός Sennebogen, αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη επιλογή σε ότι αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό λιμανιών για τη διαχείριση υλικών.  Δίκαια αναδεικνύεται παγκοσμίως ο πιο αξιόπιστος συνεργάτης στον κλάδο των λιμανιών προσφέροντας ευελιξία σε μια σειρά επιλογών για ειδικές λύσεις, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση χρόνου και ενεργειακών πόρων, όπως και δραματική μείωση κόστους κατά την φορτο-εκφόρτωση.

Στα χρόνια της παγκοσμιοποίησης όπου το ζητούμενο είναι η αποτελεσματικότερη μεταφορά και διακίνηση ειδών και εμπορευμάτων, κάθε προορισμός είναι πλέον προσεγγίσιμος.  Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη σε έργα υποδομών τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα προσέφερε εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί συνδυασμός μεταφορικών μέσων για τη διακίνηση αγαθών παγκοσμίως.

Οι κυβερνήσεις επένδυσαν μεγάλα κεφάλαια στην βελτίωση των μεταφορών σε κάθε τομέα και η απαίτηση για όσο το δυνατόν χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα των θαλάσσιων μεταφορών σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα –με τρένο, με αεροπλάνο ή οδικώς.

Υπολογίζεται ότι από το 1986 έως το 2007 υπήρχε σταθερή αύξηση 4% κατά μέσο όρο του ρυθμού ανάπτυξης των θαλάσσιων μεταφορών παγκοσμίως.  Ένας ακόμη λόγος για την επένδυση σε πιο ανταγωνιστικά και εκσυγχρονισμένα λιμάνια, σύμφωνα με τις παρούσες ανάγκες, είναι οι αυξανόμενες απαιτήσεις ενεργειακών πόρων και πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις αναδυόμενες αγορές και την εντυπωσιακή ανάπτυξη των BRIC -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα.

Κάθε λιμάνι είναι μοναδικό με ειδικές απαιτήσεις και ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι απόλυτα εναρμονισμένος στις απαιτήσεις αυτές, όπως:

• Το είδος των υλικών: ξηρό φορτίο, κοντέινερ, scrap μετάλλων, γενικό φορτίο –general cargo, ξύλινες παλέτες, πολτός -pulp, μεγάλες συσκευασίες κτλ.

• Ο διαθέσιμος χώρος για την φορτο –εκφόρτωση (απαίτηση για σταθερό εξοπλισμό, αυτοκινούμενο, με κίνηση σε ράγες κ.α.)• Η πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, οι εγκαταστάσεις, άλλες πηγές ενέργειας

• Η πρόσβαση και εγγύτητα των αποθηκευτικών χώρων (π.χ. cargo villages)

• Η συνδεσιμότητα των εγκαταστάσεων με άλλα μέσα μεταφοράς των εμπορευμάτων  (τρένο, φορτηγά – νταλίκες, αεροδρόμια κτλ.)

• Άλλες δραστηριότητες στο λιμάνι (π.χ. dredging, θαλάσσια αιολικά πάρκα κτλ.)

Όλα αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά προσδιορίζουν τον προσανατολισμό των λιμανιών στην διαχείριση (φορτο-εκφόρτωση και μεταβίβαση) συγκεκριμένων κατηγοριών ειδών και εμπορευμάτων και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η βιωσιμότητα της επένδυσης.

Το θαλάσσιο εμπόριο μέσω των ευρωπαϊκών λιμανιών σε ξηρό φορτίο αυξάνεται σταθερά.  Συγκρίνοντας τα στοιχεία από το 2005 έως το 2006, μόνο σε έξι από τις 24 χώρες μειώθηκε ο όγκος διακίνησης του ξηρού φορτίου.  Ο τεράστιος παγκόσμιος εμπορικός στόλος (το 2007 αριθμούσε 44.553 πλοία) αυξάνεται σταθερά σε χωρητικότητα ανά πλοίο, όπως αυξάνεται και ο αριθμός των νέων πλοίων.

Η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία Sennebogen με περίπου 60 χρόνια εμπειρίας σε κατασκευή και εμπορία μηχανημάτων διαχείρισης υλικών διαχωρίζει τα προϊόντα της σε 3 διαφορετικούς τομείς: GREEN LINE (μηχανήματα διαχείρισης υλικών και ανακύκλωσης), CRANE LINE (γερανοί ανύψωσης και με λειτουργία duty cycle, PORT LINE (για εφαρμογές σε λιμάνια), και αποτελεί τον πιο αξιόπιστο συνεργάτη σε κάθε λιμάνι.

Μηχανήματα διαχείρισης υλικών με την πιο σύγχρονη τεχνολογία αυτοκινούμενα, με ερπύστριες, σταθερά, σε ράγες, σε ράγες με portal gantry, με πυλώνα ή ακόμη και με pontoon, εξοπλίζονται με εύχρηστα εξαρτήματα ακόμη και στην κατηγορία Paramax και εκπροσωπούν την πιο αξιόπιστη και επικερδή λύση σύμφωνα με τις εξειδικευμένες εφαρμογές σε κάθε λιμάνι.

Οι γερανοί που βρίσκονται επάνω σε πλοία εμφανίζουν μειωμένη δυνατότητα διαχείρισης των υλικών και η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε κόστος εξαιτίας καθυστερήσεων έως και $125.000 την ημέρα για ένα πλοίο 50.000 dwt.

Η αποτελεσματική διαχείριση των υλικών αποδίδει σημαντικά στην επένδυση και μειώνει το κόστος φορτο-εκφόρτωσης δραματικά.  Τα μηχανήματα έξυπνης διαχείρισης υλικών μπορεί να μειώσουν τον χρόνο φορτο-εκφόρτωσης έως και στο ένα τρίτο σε σχέση με τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών με γερανούς -rope cranes.

Οι εργασίες με αυτούς τους γερανούς -rope crane απαιτούν  χειροκίνητη ασφάλιση του φορτίου πριν την μετακίνηση και χειροκίνητη απασφάλιση μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς του φορτίου.

Το μηχάνημα διαχείρισης υλικών Sennebogen 870 M για παράδειγμα, λειτουργεί με την τεχνολογία multi-tool quick coupler και ένα ειδικό εξάρτημα για να μπορεί να προσαρμόζει αυτόματα το φορτίο π.χ. πολτού -pulp να το σηκώνει και να το αποδεσμεύει πάλι αυτόματα.

Επίσης το μηχάνημα της Sennebogen δεν είναι σταθερό, μπορεί να μετακινηθεί αυτόματα ή ακόμη να μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις εάν χρειαστεί.Όλα τα προϊόντα είναι εξοπλισμένα με κινητήρα diesel, τα περισσότερα διαθέτουν και ηλεκτρο-κινητήρα.

Προσφέρονται επίσης διαφορετικές επιλογές για μήκος και είδος κινηματικής μπούμας ή μπαστουνιού ανάλογα με τις διαφορετικές εφαρμογές.   Η ευρύχωρη στάνταρ καμπίνα MAXCAB για όλα τα μηχανήματα περιλαμβάνει συρόμενη πόρτα, αυτόματο κλιματισμό, αεροσυμπιεζόμενο άνετο κάθισμα χειριστού  προσφέροντας ορατότητα σε όλα τα σημεία.

Η βιομηχανική έκδοση της MAXCAB απαντάται κυρίως σε μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε λιμάνια με ευρύχωρους εσωτερικούς χώρους, αλεξίσφαιρα τζάμια για προστασία από ιπτάμενα αντικείμενα με επίπεδη και επικλινής μπροστινή οθόνη.  Ακόμη μια εκδοχή, η καμπίνα για λιμάνια πλάτους 1,5 m με μεγάλο μπροστινό παράθυρο για ορατότητα σε όλα τα ύψη.  Όλες οι καμπίνες ανυψώνονται υδραυλικά.

Παραδείγματα των μηχανημάτων Sennebogen υπάρχουν σε όλα τα λιμάνια παγκοσμίως τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και έχουν μειώσει δραματικά το συνολικό λειτουργικό κόστος, όπως επίσης και το χρόνο εξυπηρέτησης.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο η Spatharas Bros υποστηρίζει συνολικά τα προϊόντα της Sennebogen σε πωλήσεις, ανταλλακτικά και service.

econews

Σχόλια