Πρόστιμο ύψους 95.000 ευρώ για τη χωματερή στον Αλιάκμονα

0
7

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

«Σωστή πράξη σε λάθος αποδέκτες» χαρακτήρισε το πρόστιμο που εισηγείται να επιβληθεί η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, για την χωματερή στον Αλιάκμονα, στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Ο.Τ.Α. Ν. Ημαθίας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Δάλλας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», ο κ. Δάλλας εξήγησε ότι «είναι λογικό όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές να έχουν προβλήματα, αλλά το πρόστιμο πρέπει να επιμεριστεί σε όλους όσους δεν επιτρέπουν, με συνεχείς προσφυγές και ενστάσεις, την κατασκευή εγκαταστάσεων διαχείρισης -επεξεργασίας των απορριμμάτων».

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μετά από αυτοψία στη χωματερή, εισηγήθηκε με έγγραφο της στην Περιφέρεια, αν επιβληθεί πρόστιμο ύψους 95.000 ευρώ στο Σύνδεσμο.

Στην αναφορά που συνέταξε υπογραμμίζει ότι «ο ΕΣΔΑ Ημαθίας, υπόχρεος φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων νομού Ημαθίας, δεν ελάμβανε τα στοιχειώδη και αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την λειτουργία του ΧΑΔΑ».

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΔΑ, στη σημερινή συνεδρίαση, συζήτησε το πρόστιμο και αποφάσισε να καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης.

Σύμφωνα με τον κ. Δάλλα «οι 16 συνολικά καταγγελίες, την τελευταία δεκαετία, από φυσικά πρόσωπα, το παράρτημα του ΤΕΕ Ημαθίας και την Οικολογική Ομάδα Βέροιας κατά της χωροθέτησης της Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, εμποδίζουν τη σύγχρονη αντιμετώπιση του θέματος.

Αποδέκτες του προστίμου πρέπει να είναι όσοι δημιουργούν εμπόδια για μία λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών για τα σκουπίδια».

 

econews

Σχόλια