Περιβαλλοντική νομοθεσία: απέτυχε η κυβέρνηση λέει ο Κ. Μητσοτάκης

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με κυρώσεις από την Κομισιόν και πρόστιμα κινδυνεύει η χώρα μας σε περίπτωση που δεν επισπευσθούν οι διαδικασίες ενσωμάτωσης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας υποστηρίζει ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι επιδόσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον είναι πενιχρές τους τελευταίους 20 μήνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, στις κατά καιρούς αυστηρές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστίθενται κι άλλες. Πρόσφατα, στις 16 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη για την ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας μας με την Οδηγία πλαίσιο 2008/98 για τα απόβλητα κάτι που έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το Δεκέμβριο του 2010, απειλώντας να μας παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Επιτροπή, με προειδοποιητική της επιστολή, ζητά επίσης από την Ελλάδα να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση που εξέδωσε το 2010 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τις περιβαλλοντικές άδειες τουλάχιστον 21 βιομηχανικών εγκαταστάσεων που δεν έχουν ακόμα εξετασθεί ή επικαιροποιηθεί, απειλώντας με νέα καταδίκη και επιβολή προστίμων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί τη χώρα μας για παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον και για καθυστερήσεις στην ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο. Όσο η κυβέρνηση αδυνατεί ή καθυστερεί να το πράξει, τόσο περισσότερο θα εντείνεται η πίεση της Ευρώπης, ενώ θα βρισκόμαστε ουραγοί στην περιβαλλοντική πολιτική και υπό την δαμόκλειο σπάθη προστίμων που δεν αντέχει η οικονομία.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οφείλει να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα και να κλείσει ανοιχτά μέτωπα  αλλιώς θα βρεθεί προ δυσάρεστων εξελίξεων.

Ειδικά στο κρίσιμο και εξαιρετικά επείγον ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων οφείλει επιτέλους να πάρει αποφάσεις και να μην αφήσει να σέρνεται μια κατάσταση που δεν τιμά τη χώρα μας.

Η αλλαγή φρουράς στα συναρμόδια Υπουργεία δεν μπορεί να αποτελεί ένα επιπλέον άλλοθι για περαιτέρω αναποφασιστικότητα και καθυστερήσεις».

econews

Σχόλια