Φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 192 MW στην Κύπρο

0
8

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Α.Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια του Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων του Ινστιτούτου Κύπρου «Solar Car Race 2011», δήλωσε ότι αναμένεται να εγκατασταθούν μέχρι το 2020, φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 192 MW.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energeia.gr, στόχος είναι μέχρι το 2020 το 4,2% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Κύπρο να παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι «με βάση την νέα Οδηγία της ΕΕ για την προώθηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που καταναλώνουν τα ηλεκτρικά οχήματα μετρά 2,5 φορές στον υπολογισμό για την υλοποίηση του εθνικού στόχου για επίτευξη 10% ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση στις μεταφορές».

Βασικοί στόχοι της Κύπρου είναι η μείωση των εισαγωγών ενέργειας, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, η διαφοροποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας, καθώς και η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της που απορρέουν τόσο από το κοινοτικό κεκτημένο όσο και από διεθνείς συμφωνίες.

«Για αυτούς τους λόγους έχουμε εντατικοποιήσει τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες για πληρέστερη εκμετάλλευση των περιθωρίων εξοικονόμησης ενέργειας, χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της χώρας μας», τόνισε ο κ. Πασχαλίδης.

Το 2010 «ετοιμάστηκε και κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Σχέδιο Δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις ΑΠΕ, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2010-2020 και στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωσης ενέργειας στο 13% το 2020, που αποτελεί και το στόχο που έχει τεθεί για την Κύπρο από την ΕΕ.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το 2010 η συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας μας ήταν της τάξης του 5,2%, ξεπερνώντας τον ενδιάμεσο στόχο που τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη διετία 2011-2012, ο οποίος είναι 4,92%.

Η επιτυχία αυτή αποτελεί τρανή ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Όμως δεν επαναπαυόμαστε και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο αυτή την τόσο σημαντική για τον τόπο προσπάθεια» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

 

econews

Σχόλια