Φωτοβολταϊκά: τα ελληνικά εργοστάσια αντιμετωπίζουν προβλήματα ζωτικής σημασίας

1
182

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Τα τελευταία τρία χρόνια αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο τομέας παραγωγής εξοπλισμού για ΑΠΕ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ και δημιουργήθηκαν υπερσύγχρονα εργοστάσια για την παραγωγή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.

Τα εργοστάσια αυτά, για τη λειτουργίας των οποίων απασχολούνται περισσότερο από 500 άτομα, αντιμετωπίζουν προβλήματα ζωτικής σημασίας.

Η άνιση μάχη που δίνουν καθημερινά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό που δέχονται από τις αντίστοιχες Κινέζικες βιομηχανίες.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει απασχολήσει και άλλα κράτη, τα οποία έλαβαν εγκαίρως σοβαρά μέτρα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας, με νόμο που ψηφίστηκε ο οποίος προβλέπει επαύξηση κατά 10% στο Feed Ιη Tariff, εάν τουλάχιστον το 60°/ο του κόστους της επένδυσης για τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου αφορά τη προμήθεια εξοπλισμού που παράχθηκε εντός της ΕΕ.

Η Ιταλική ΕΝΕΙ προκειμένου να ανακοπεί η «επιδρομή των Κινέζων» και να αποφευχθούν οι διαγωνισμοί για τη προμήθεια φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, συνέπραξε με ιδιώτες και αυτή τη στιγμή κατασκευάζει στην Ιταλία μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Στην Ελλάδα λειτουργούν πέντε εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, τα περισσότερα ελληνικών εταιρειών, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2010 του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταικών.

Τα εν λόγω εργοστάσια παρήγαγαν πέρυσι 51 μεγαβάτ, το ένα τρίτο των οποίων εξήχθη σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, και άλλες χώρες, ενώ παράλληλα έδωσαν δουλειά σε περίπου 800 εργαζόμενους.

Τα πέντε αυτά εργοστάσια, είναι οι μονάδες της Heliosphera στην Τρίπολη με παραγωγή πέρυσι 24 MWp, της Solar Cells Hellas σε Πάτρα και Θήβα (10 MWp), της Silcio-Piritium στην Πάτρα (7,76 MWp), καθώς επίσης των Exel Group και Stel Solar στο Κιλκίς, (με 8 MWp και 1,3 MWp αντίστοιχα).

Η ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης της εγχώριας παραγωγής είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ.

Ένα από τα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά εργοστάσια είναι και ο βραδύς ρυθμός υλοποίησης φωτοβολταϊκών σταθμών.

Αυτό δεν οφείλεται στη ΡΑΕ, η οποία έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη ενεργοποίηση κατά τους τελευταίους 15 μήνες, αλλά στην απροθυμία των Τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των έργων να μένει δυστυχώς στα χαρτιά.

 

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τις Ελληνικές εταιρίες, όταν τα προϊόντα τους εξάγονται σε Ευρωπαϊκές χώρες, που σημαίνει ότι τα εμπιστεύονται απόλυτα. ΕΜΕΊΣ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;;; και εάν το Κινέζικο είναι φθηνότερο, αναρωτηθήκατε εάν είναι και αξιόπιστο;;;

Comments are closed.