Το Παγκόσμιο Βραβείο Ενέργειας μοιράστηκαν Ρώσος και Αμερικάνος

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Ο Αμερικανός Άρθουρ Ρόζενφελντ και ο Ρώσος Φίλιπ Ρούμπεργκ μοιράστηκαν το Παγκόσμιο Βραβείο Ενέργειας που απονεμήθηκε στις 17 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ που λαμβάνει χώρα στην πόλη.

Το βραβείο, που επιβραβεύει καινοτόμες λύσεις στην παγκόσμια έρευνα για την ενέργεια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, απονεμήθηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.

Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1 εκατ. δολαρίων και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην ενεργειακή έρευνα.

Ο 84χρονος Δρ Ρόζενφελντ, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ παρουσίασε το 2010 μια πρωτοποριακή μονάδα εξοικονόμησης ενέργειας, που φέρει το όνομά του και αναμένεται να βοηθήσει το αμερικανικό κράτος στην εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το σύστημα “Rosenfeld“ παράγει 3 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες, όσο ένα εργοστάσιο άνθρακα ισχύος 500 μεγαβάτ.

Ο Δρ Φίλιπ Ρούτμπεργκ βραβεύθηκε για την εργασία του στην ανάπτυξη τεχνολογιών ενεργειακού πλάσματος οι οποίες μετατρέπουν μέρος των απορριμμάτων σε συνθετικά καύσιμα, με ελάχιστες εκπομπές αερίων.

econews

Σχόλια