Δέλτα Φαλήρου: τα τελικά σχέδια για την ανάπλαση

0
231

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Τα τελικά αρχιτεκτονικά σχέδια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, και ώρα 19.15 μμ, στον χώρο ανέγερσης του ΚΠΙΣΝ (παλαιός Ιππόδρομος), στο Δέλτα Φαλήρου.

Τα σχέδια του έργου, που αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο αστικό προορισμό Παιδείας, Πολιτισμού και ψυχαγωγίας, θα παρουσιάσει ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Renzo Piano, αποδέκτης του κορυφαίου διεθνούς βραβείου αρχιτεκτονικής, The Pritzker Architecture Prize.

Το έργο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους περίπου 566 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο πολιτιστικό/εκπαιδευτικό έργο που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

Με την ολοκλήρωσή του, το 2015, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα παραχωρηθεί προς χρήση στην ελληνική κοινωνία. Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και την αποκλειστική λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο θα περιλαμβάνει τις νέες, πλήρως εξοπλισμένες και κατασκευασμένες με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», έκτασης 170.000 τ.μ.

Στο μεταξύ, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν την καταστροφή του φυσικού τοπίου της παραλίας του Μπάτη, όπου τις τελευταίες ημέρες εναποτίθενται βαλτώδη χώματα από το μικρό λιμάνι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «ένα τεράστιο βουνό από λύματα».

Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, η δυσοσμία είναι μεγάλη, η ρύπανση έχει επεκταθεί σε όλη την παράκτια ζώνη, ενώ τα χώματα διολισθαίνουν στη θάλασσα.

Οι κάτοικοι ζητούν την άμεση εξεύρεση λύσης, έτσι ώστε να διασωθεί η παραλία του Μπάτη και να σταματήσει η περιβαλλοντική υποβάθμιση.

econews

Σχόλια