Αμβρακικός Κόλπος: εμφανίστηκε «μάκα» λόγω της ρύπανσης

2
49

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σε οικολογική καταστροφή εξελίσσεται η ρύπανση του Αμβρακικού Κόλπου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, η ρύπανση και το πλούσιο σε νιτρικά υπέδαφος οδήγησαν σε ευτροφισμό τα μακροφύκη με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το είδος που στους ψαράδες της περιοχής είναι γνωστό ως «μάκα».

Τα μπουρίνια και οι καθημερινές τραμουντάνες αναμοχλεύουν τον βυθό μεταβάλλοντας τα ρεύματα και ως εκ τούτου σηκώνεται η «μάκα», η οποία μπλέκεται στα δίχτυα.

Όταν οι ψαράδες σηκώνουν τα δίχτυα, αντί για ψάρια βγάζουν τη «μάκα» και περιμένουν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για να ξεραθεί και να την καθαρίσουν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο Αμβρακικός κόλπος μετατρέπεται αργά σε νεκρή θάλασσα, καθώς κάτω από τα 30 μέτρα δεν υπάρχει καθόλου οξυγόνο και μετά τα 25 μέτρα υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου.

Τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, καθώς και τα κτηνοτροφικά, πτηνοτροφικά και τυροκομικά απόβλητα μονάδων που λειτουργούν κοντά στις όχθες των δύο μεγάλων ποταμών, του Λούρου και του Αραχθου, προκαλούν μεγάλη ρύπανση, η οποία εγκλωβίζεται στον Αμβρακικό Κόλπο και μειώνει το οξυγόνο.

econews

2 Σχόλια

  1. Κάτι πρέπει να γίνει με τα άδεια κλουβιά από τις ιχθυοκαλλιέργειες τα είναι παρατημένα σε όλο τον Αμβρακικό..σε ποιον πρέπει να απευθυνθούμε..
    Αυτοί που τα έβαλαν και πήραν της επιδοτήσεις δεν πρέπει να τα μαζέψουν?

    • Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια δημοτική αρχή ή στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Comments are closed.