Κλίμα: το νέο "Κυότο" περνάει από την Ευρώπη

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Οι διαπραγματεύσεις για το Κλίμα κινδυνεύουν με κατάρρευση σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια επικύρωσης μια δεσμευτικής συμφωνίας για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Aυτό είναι το συμπέρασμα της άτυπης προκαταρκτικής συνόδου του ΟΗΕ στη Βόννη ενόψει της συνόδου του Ντέρμπαν για το Κλίμα τον προσεχή Δεκέμβριο.

Έρευνα του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης έδειξε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν μεγαλύτερο όγκο εκπομπών από τις ανεπτυγμένες και έχουν ανταπεξέλθει σε όλες τις συμφωνίες που υπέγραψαν σε Κοπεγχάγη και Κανκούν.

Μέχρι στιγμής μόνο η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να υπογράψουν μια νέα συνθήκη για τις εκπομπές, με τις Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία να διάκεινται θετικά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ρωσία, Καναδάς και Ιαπωνία έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρρευσε πως δεν θα δεσμευτεί αν οι οικονομικοί «γίγαντες», Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των στόχων.

Οι αναλυτές πιστεύουν πως αν η Ευρώπη συμφωνήσει σε μία δεσμευτική συμφωνία για το Κλίμα, Ρωσία, Καναδάς και Ιαπωνία θα υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους και θα υπάρξει σοβαρή πιθανότητα σύγκλισης.

econews

Σχόλια