Φωτοβολταϊκά: ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για τους αγρότες λέει η ΠΑΣΕΓΕΣ

0
2

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Την κρισιμότητα της κατάστασης όσον αφορά στα φωτοβολταϊκά των αγροτών αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες σε ημερίδα με μεγάλη συμμετοχή συνεταιριστικών στελεχών, αγροτών κ.λπ. που διοργάνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ για την εξέλιξη των διαδικασιών αδειοδότησης και εγκατάστασης Φ/Β σταθμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όλοι τόνισαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, προκειμένου να μην ακυρωθεί στην πράξη, το πλεονέκτημα της προτεραιότητας για τους αγρότες.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, επισήμανε ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι η ρευστότητα, τονίζοντας ότι μοιραία το ζήτημα των εγγυημένων τιμών και το ύψος αυτών θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Σε περίπτωση που αλλάξει πολιτική ηγεσία στο ΥΠΕΚΑ είτε όχι, η ΠΑΣΕΓΕΣ θα διαπραγματευτεί και θα ζητήσει άμεσα την προώθηση των ζητημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Καραμίχας δεν απέκλεισε κινητοποιήσεις και κάθοδο αγροτών στην Αθήνα.

Επίσης, αναφέρθηκε για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίες οδήγησαν σε μείωση του κόστους εγκατάστασης των σταθμών, αρκετά κάτω από τα 300.000 ευρώ, ενώ δεν απέκλεισε παράταση ενός εξαμήνου για τις υπογραφές σύμβασεων με τον ΔΕΣΜΗΕ.

Ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας ΟΠΑ ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Μιχάλης Σμύρη, μιλώντας στην ημερίδας, παρούσιασε στοιχεία για το πώς βαίνουν οι αιτήσεις των αγροτών, αφού παρατηρούνται σημαντικά γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ η προτεραιότητα ίσχυσε για τους παραγωγούς μόνον το διάστημα από 1/9/2010 έως 11/10/2010.

Όπως τόνισε 7.500 φάκελοι για τα φωτοβολταϊκά παραμένουν στον ΔΕΣΜΗΕ, εκ των οποίων τα 3.300 αφορούν αγρότες, ενώ 4.000 αγρότες εκτιμάται ότι έλαβαν όρους σύνδεσης.

Ωστόσο, τονίστηκε, πως πλέον γίνεται αντιληπτό ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα για τους αγρότες που έχουν λάβει την προσφορά της ΔΕΗ από τον περασμένο Δεκέμβριο και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αποδοχή των όρων και στην υπογραφή των απαιτούμενων συμβάσεων, πριν την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Εκτός αυτού, ερωτηματικό παραμένει πόσοι από τους αγρότες, που έκαναν αίτηση, θα υλοποιήσουν τελικώς την επένδυση.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει ήδη ζητήσει κατάργηση της εγγυητικής επιστολής, χωρίς ωστόσο θετική εξέλιξη ως σήμερα, ενώ σχετικά με τις ταρίφες υπενθύμισε σχετική δέσμευση του ΥΠΕΚΑ, ότι δεν θα μειωθούν, επισήμανε ο κ. Σμύρης.

Από την πλευρά του, ο κ. Π. Παραδείσης, Δ/νων Σύμβουλος ΑΤΕ Leasing αναφέρθηκε στο γενικό πλαίσιο της χρηματοδότησης που προσφέρει η εταιρεία, ενώ δήλωσε για μια ακόμη φορά την προτεραίοτητα που δίνει η ΑΤΕ στα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

 

 

 

Πηγή paseges.gr

 

 

econews

Σχόλια