Τρίκαλα: σχέδια διαχείρισης περιβάλλοντος

0
55

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, πραγματοποιήθηκε διακρατική ενημερωτική συνάντηση στα πλαίσια υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG IVC – ‘EUROSCAPES’«GREEN MANAGEMENT PLANS FOR EUROPEAN URBAN AND PERI-URBAN LAND» που αφορά τη διαχείριση του Αστικού και Περιαστικού περιβάλλοντος.

Το εν λόγω πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και συμμετέχει ως μοναδικός ελληνικός εταίρος ο Δήμος Τρικκαίων, ενώ η υλοποίησή του γίνεται από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ) Τρικάλων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου.

Συμμετέχουν ακόμη 13 διακρατικοί εταίροι που είναι κυρίως δήμοι και φορείς διαχείρισης πρασίνου και περιβάλλοντος.

Μεταξύ των άλλων, συμμετέχουν η διαδημοτική εταιρία SAN της πόλης Marne-la-Vallue Val Maubuee από τη Γαλλία (ως Συντονιστής εταίρος), ο Δήμος Loures από την Πορτογαλία, η Αστική Εταιρία Stadt Wetzlar από τη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας της Bratislava από τη Σλοβακία, το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης από την Ιταλία, η αναπτυξιακή εταιρία ENTP από τις Βρυξέλες, καθώς και η αναπτυξιακή εταιρία Δήμων από το ανατολικό Λονδίνο.

Κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η καλύτερη διαχείριση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, βελτιώνοντας τις πολιτικές προστασίας και ανάδειξης του.

Στόχος του προγράμματος, είναι η δημιουργία ενός κοινού μοντέλου διαχείρισης του περιβάλλοντος για τις χώρες της Ευρώπης, με πιο οικολογική, περιβαλλοντική, ποιοτική και οικονομική προσέγγιση στη διατήρηση και διαχείριση του πράσινου και του αστικού περιβάλλοντος, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων καθώς και στην εκπαίδευση, την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Σε ότι αφορά το Δήμο Τρικκαίων, σε συνεργασία και με την e-Trikala A.E. θα προκύψει ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης του περιβάλλοντος που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη του GIS της περιοχής του Δήμου για χώρους πρασίνου, ποτάμια, πολιτιστική κληρονομιά κ.ά.

Στην εν λόγω συνάντηση έγινε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος, καθώς και παρουσίαση από την e-trikala Α.Ε των μέχρι τώρα δράσεων ενώ θα ακολουθήσει υποβολή προτάσεων και συζήτηση για τις κατευθύνσεις του τοπικού σχεδίου διαχείρισης και τον συντονισμό των υπηρεσιών.

 

 

Πηγή εφημερίδα Ελευθερία Λάρισας

 

econews

Σχόλια