Θερμαϊκός κόλπος: σύσκεψη για την κατάσταση που επικρατεί

0
121

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Σύσκεψη συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας για την κατάσταση που επικρατεί στο Θερμαϊκό κόλπο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real.gr.

Με χαρακτηρισμούς όπως «φαρ ουέστ», Μπαγκλαντές και βάλτοι της Βραζιλίας περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στο δυτικό μέτωπο του Θερμαϊκού Κόλπου οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη.

Συγκεκριμένα, για κατάσταση «φαρ ουέστ» μίλησε η Νικολέτα Τσικώτη, από τη Διεύθυνση Θερμαϊκού της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης.

«Η μόνη λύση είναι να δώσουμε φως και δημοσιότητα στο ζήτημα. Μετά κανείς δεν θα μπορεί να πει «δεν είδαμε» πρόσθεσε η ίδια.

Τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή παρουσίασε η εντεταλμένη περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα ενέργειας και Βιομηχανίας, Ιωάννα Τζάκη και αναφέρθηκε στη ρίψη μπαζών και ελαστικών, την εναπόθεση λυματολάσπης και ογκωδών αντικειμένων και την εκροή λυμάτων από βιομηχανικές μονάδες και από τον βιολογικό καθαρισμό Θεσσαλονίκης.

Σαν λύση η κ. Τζάκη πρότεινε τη συγκρότηση μεικτών κλιμακίων ελέγχου (Περιφέρειας και Δήμων) και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων.

Όσον αφορά την επιβολή προστίμων σε όσους διοχετεύουν παράνομα λύματα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως «όποιος δεν σέβεται το περιβάλλον και καταπατά το νόμο θα μας βρει μπροστά του».

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ζήτησε έργα εξυγίανσης, εντατικούς ελέγχους και αναπλάσεις.

Επίσης, τόνισε ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που θα ληφθούν, ο δήμος θα προχωρήσει ακόμη και σε μηνύσεις κατά υπουργών, υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων και Περιφερειακών υπηρεσιών των υπουργείων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ / ΤΚΜ Αναστάσιος Κονακλίδης και ο Γενικός Διευθυντής Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Τσοτσόλης, τάχθηκαν υπέρ της ύπαρξης ενός ενιαίου φορέα που θα διαχειρίζεται τα θέματα του Θερμαϊκού Κόλπου.

 

econews

Σχόλια