Γ. Μανιάτης: τι είπε για αγωγούς, ΑΠΕ, ορυκτά στο 1ο Ελληνο-Κινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας

0
7

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Στην προσπάθεια της Ελλάδας να καταστεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ενεργειακά αυτόνομη, αλλά και στον σημαντικό πλούτο που κρύβεται στο ελληνικό υπέδαφος στάθηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μιλώντας στο 1ο Ελληνο-Κινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που συνδιοργάνωσαν το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών.

Ο κ. Μανιάτης υποστήριξε πως το ΥΠΕΚΑ «προχωρά με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής με προτεραιότητα στην εξεύρεση, εξασφάλιση και διαχείριση ενεργειακών πόρων, προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφαλή, ομαλή, αδιάλειπτη και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενεργειακή ασφάλεια της νοτιοανατολικής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης».

Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ έκανε ειδική μνεία στις εξελίξεις με την κατασκευή των ενεργειακών αγωγών IGI, I.G.B, South Stream και Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) προϋπολογισμού 1,3 δις. ευρώ.

Παράλληλα, τόνισε την πρόοδο που συντελείται στο ζήτημα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με την έναρξη σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων» στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη., αλλά και την προώθηση Διεθνούς Γύρου Αδειοδότησης μέσα στο 2012.

Ο Γιάννης Μανιάτης επανέλαβε τα στοιχεία της πρόσφατης μελέτης του ΙΓΜΕ που αποτιμά τα μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας σε 28 δις Ευρώ περίπου, καθώς παράγει χουντίτη, περλίτη, αλουμίνας, σιδηρονικέλιο κ.α.

«Η πολιτική της Κυβέρνησης για την προσέλκυση των επενδύσεων στον τομέα της μεταλλευτικής δραστηριότητας περιλαμβάνει απόλυτα στοχευμένες δράσεις», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης και δήλωσε πως «πριν λίγες μέρες, μας παραδόθηκε το πόρισμα για την αξιοποίηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού τριάντα (30) Δημόσιων Μεταλλείων της χώρας, από ένα σύνολο 100 και πλέον που πρόκειται να εξετασθούν».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη στον τομέα των ΑΠΕ, μέσα στο 2011 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τουλάχιστον 200MW φωτοβολταϊκών και 300 MW αιολικών πάρκων, ενώ θα κατασκευαστούν υποστηρικτικά δίκτυα προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην ελληνοκινεζική συνεργασία στις ΑΠΕ με δύο συμφωνίες ύψους 2,8 δις ευρώ για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Τέλος,  στον τομέα της γεωθερμίας, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας, ενώ σύντομα, δήλωσε ο κ. Μανιάτης, θα ξεκινήσουν οι έρευνες και οι βαθιές γεωτρήσεις.

econews

Σχόλια