Ήπειρος: «ανοχύρωτη» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ως η χειρότερη των τελευταίων ετών χαρακτηρίζεται από στελέχη της Πυροσβεστικής η κατάσταση που επικρατεί στο Σώμα και στο δίκτυο πυρασφάλειας τόσο της Ηπείρου όσο και γενικότερα, με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη τύπου οι κ.κ. Δημήτρης Βλάχος και Γιάννης Ράπτης, αμφότεροι μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Πυροσβεστών Ηπείρου αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών.

Οι δύο πυροσβέστες περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα, 13 χρόνια μετά την ανάληψη της ευθύνης της δασοπυρόσβεσης στην χώρα μας, ενώ αναφέρθηκαν και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους και μίλησαν για το πώς τα παραπάνω επηρεάζουν την αποτελεσματική προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Λιγότερα Κονδύλια

Φέτος ο προϋπολογισμός για το Πυροσβεστικό Σώμα εμφανίζεται μειωμένος κατά 81 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010 και κατά 129 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009.

Μεγάλες περικοπές έχουν γίνει στις λειτουργικές δαπάνες του Σώματος, καθώς αυτές είναι μειωμένες κατά 13 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Πολλές κενές θέσεις

Τα πραγματικά οργανικά κενά στην Πυροσβεστική ξεπερνούν σήμερα, όπως τόνισε ο κ. Βλάχος, τις 4.100 θέσεις πανελληνίως. Όσον αφορά την Ήπειρο, τα πραγματικά κενά ξεπερνούν τα 130.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων υπάρχουν 15 κενές οργανικές θέσεις, στην αντίστοιχη Υπηρεσία της Πάργας τα κενά είναι 11, στην Ηγουμενίτσα είναι 10, στην Κόνιτσα είναι 8, στην Φιλιππιάδα 7, στην Πρέβεζα 6 και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δελβινακίου υπάρχουν 5 κενές οργανικές θέσεις.

Δεν έγιναν εργασίες

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα στην περιοχή μας οι απαραίτητες εργασίες για την πρόληψη πυρκαγιών και αυτό επειδή από την μία δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις, ενώ από την άλλη η Δασική Υπηρεσία έχει υποβαθμιστεί, σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, καθώς έχει καταργηθεί η ενιαία διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και το αντικείμενο έχει μεταφερθεί στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, χωρίς ωστόσο να της έχουν δοθεί και οι απαραίτητοι πόροι για να ανταποκριθεί στην αρμοδιότητα αυτή.

Απαρχαιωμένα Οχήματα

Περισσότερα από 20 χρόνια «μετρούν» πολλά -500 στον αριθμό- από τα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει το Σώμα σήμερα. Κάποια κυκλοφορούν με παλιά ελαστικά, ενώ η συντήρηση και η επισκευή τους δεν έχει ολοκληρωθεί ώστε να είναι έτοιμα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου όπως και προβλέπεται. Γεγονός που, όπως ανέφεραν οι κ.κ. Βλάχος και Ράπτης, δεν βάζει σε κίνδυνο μόνο την ζωή των πυροσβεστών αλλά και των πολιτών που διέρχονται στους περιφερειακούς και εθνικούς δρόμους, καθώς και την περιουσία τους.

Η παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, που εκπροσωπούν οι δύο πυροσβέστες ζητά, μεταξύ άλλων, τον άμεσο έλεγχο των οχημάτων από τα κρατικά ΚΤΕΟ.

Τα ενάερια μέσα

Αναφερόμενος στα εναέρια μέσα που διαθέτει η Πυροσβεστική, ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε ετοιμότητα το σύνολο των 21 σκαφών Καναντέρ που υπάρχουν στην χώρα μας, ενώ δεν έχουν επισκευαστεί και τα ιδιόκτητα ελικόπτερα που διαθέτει το Σώμα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε υπερβολικό το κόστος ενοικίασης των ελικοπτέρων Sikorsky, την στιγμή μάλιστα που υπάρχει έλλειψη επίγειου προσωπικού στις κατά τόπους υπηρεσίες.

Καταργούνται κλιμάκια

Μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Όσον αφορά την Ήπειρο, ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι στο στόχαστρο έχουν μπει τα πυροσβεστικά κλιμάκια Μηλιωτάδων και Βουτσαρά, το κλιμάκιο Φιλιατών και Θεσπρωτικού Πρέβεζας, ενώ έχουν ακουστεί και φήμες, όπως είπε, για κατάργηση του δεύτερου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων στην λεωφόρο Γράμμου, με στόχο τον περιορισμό του κόστους.

Όλα αυτά οδηγούν, πρόσθεσε, σε μείωση της αποτελεσματικότητας της Πυροσβεστικής αναφορικά με την καταστολή πυρκαγιών, τις διασώσεις από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες που προσφέρει το Σώμα.

Ο κ. Ράπτης από την πλευρά του σχολιάζοντας τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Πυροσβεστικής, ανέφερε ότι τις υπηρεσίες που οι πολιτικοί άνοιξαν, οι ίδιοι τώρα θέλουν να τις κλείσουν, για να μειώσουν το κόστος, προσθέτοντας ότι όλοι τους ενδιαφέρονται μόνο για ψήφους και καθόλου για την πυρασφάλεια.

 

Πηγή Πρωινός Λόγος

 

 

econews

Σχόλια