Φωτοβολταϊκά: ένταξη των επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο ζητά ο ΠΑΣΥΦ

0
4

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ), ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών και Ανταγωνιστικότητας την ένταξη των επενδύσεων στον νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ΑΠΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, σε επιστολή που έστειλε ο ΠΑΣΥΦ προς τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Ρήγα, ζητά συνάντηση προκειμένου να εκθέσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τους αναπτυξιακούς νόμους.

Επίσης, κάνει λόγο για τις αστοχίες και αδικίες εις βάρος των επενδυτών φωτοβολταϊκών που είχαν υποβάλει αίτημα στον «παλιό» αναπτυξιακό νόμο 3299/04.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΦ κ. Καλογεράκης, όσον αφορά τον «παλιό» αναπτυξιακό νόμο 3299/04,  στην επιστολή του επισημαίνει τα εξής:

Παρατηρείται ότι κατά την αξιολόγηση δεν λαμβάνεται υπ όψιν ότι πολλές από τις αιτούμενες για υπαγωγή επενδύσεις έχουν ήδη κατασκευαστεί και συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ πριν ένα έως τρία έτη, όταν το κόστος κατασκευής ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αξιολόγηση και υπαγωγή υπολείπεται κατά πολύ από το κόστος της επένδυσης.

Ειδικα για τις επενδύσεις των 20 kwp παρατηρείται απόρριψή τους κατά οποιονδήποτε τρόπο και γενικά.
Το ύψος του εγκρινόμενου κόστους από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό κόστος.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει επίσης ότι κατά την αξιολόγηση των επενδύσεων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το τεράστιο χρηματοπιστωτικό κόστος που έχει δημιουργήσει η κρίση, αλλά και η αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία αξιολόγηση – υπαγωγή – εκταμίευση.

Στο νέο αναπτυξιακό νόμο τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται «εκτός», σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και με τη μέθοδο της αποφορολόγησης ή της επιδότησης της κιλοβατώρας.

Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή του ΠΑΣΥΦ, «αυτό συμβαίνει μόνο στις φωτοβολταικές επενδύσεις παρ΄ ότι είναι οι μόνες επενδύσεις που κινούνται και που δημιουργούν οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Καλογεράκης επισημαίνει ότι η τιμή της κιλοβατώρας με βάση το feed in tariff μειώνεται ανά εξάμηνο και σύντομα θα πλησιάσει την κανονική τιμή, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά εκτός αναπτυξιακού.

«Παρατηρειται ότι οι αιτήσεις για υπαγωγή στο νέο αναπτυξιακό είναι ελάχιστες έως καθόλου .Τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κινητικότητα στον αναπτυξιακό και να δημιουργήσουν εισροή χρημάτων από κοινοτικούς πόρους, που σε αντίθετη περίπτωση, με τους σημερινούς ρυθμούς του νέου αναπτυξιακού, θα χαθούν».

 

 

econews

Σχόλια