ΑΠΕ: τι λέει η ΝΔ για ανάκληση αδειών, επιστροφή 1% στους καταναλωτές

0
3

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την αντίθεσή της ΝΔ στην τροπολογία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που προβλέπει τόσο ανάκληση αδειών όσο και απευθείας απόδοση του 1% στους πολίτες εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιφερειακής Πολιτικής του κόμματος, Κωστής Μουσουρούλης.

Αναφορικά με την απευθείας απόδοση στους πολίτες του 1%, ο κ. Μουσουρούλης διευκρίνισε ότι:

Πρώτον: Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα εμπόδια και να ξεκινήσει άμεσα η απόδοση των χρημάτων στους δικαιούχους

Δεύτερον: στη νέα ρύθμιση δεν προβλέπεται ο καθορισμός ανώτατου ορίου κατανάλωσης που θα μπορεί να καλύψει η πίστωση, όπως διατείνεται το ΥΠΕΚΑ στο σχετικό Δελτίο Τύπου. Η αλήθεια είναι πως τα όρια κατανάλωσης καταργήθηκαν και τυχόν ορισμός νέων, παραπέμπεται σε μεταγενέστερη Υπουργική Απόφαση.

Τρίτον: κα Υπουργός ή δεν είναι καλά πληροφορημένη, ή δυστυχώς λαϊκίζει, όταν επικεντρώνεται στην αρχική πρόβλεψη για την κατά 60% κάλυψη και των πολύ υψηλών καταναλώσεων, δηλαδή άνω των 1600 KWhr ανά τετράμηνο, αναφέροντας ότι αποτελεί «γεγονός που θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάρος της γενικότερης πολιτικής για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας».

Η αλήθεια είναι πως η αρχική διάταξη προέβλεπε την έως 60% κάλυψη των υψηλών καταναλώσεων, εφόσον υπήρχε υπόλοιπο και αφού είχαν πιστωθεί – με σειρά προτεραιότητας – οι μικρές καταναλώσεις, τα νυχτερινά τιμολόγια αλλά και οι μεσαίες καταναλώσεις.

Τέταρτον: αυτό που δεν έχει καταλάβει η κα Υπουργός, είναι ότι με τη ρύθμισή της, υπάρχει επιπλέον κίνδυνος, κατά τους θερινούς μήνες του υψηλού αιολικού δυναμικού (μελτέμια), να απορροφάται το σύνολο του αντισταθμιστικού οφέλους από ενεργοβόρα εξοχικά και τουριστικά καταλύματα και να μην περισσεύει ούτε ένα Ευρώ για τους μικροκαταναλωτές των χωριών πέριξ των αιολικών σταθμών. Προς επιβεβαίωση, παραπέμπω στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου που της είχαμε παραδώσει, όπου επισημαίναμε ακριβώς την ανάγκη μεγαλύτερου οφέλους για τους χαμηλές καταναλώσεις, κατά το πετυχημένο μακροχρόνιο μοντέλο της ΔΕΗ για την ευνοϊκή τιμολόγηση των χαμηλο-καταναλωτών.

Ο κ. Μουσουρούλης επανέλαβε την πρότασή του, με την οποία διασφαλίστηκαν οι αποδόσεις αποκλειστικά υπέρ των κατοίκων των πρώην «Καποδιστριακών» Δήμων και δη των νησιωτικών, δεδομένου ότι το Υπουργείο της, λόγω της απόλυτης προχειρότητας με την οποία λειτουργεί, δεν είχε λάβει υπόψη τις αλλαγές που επέφερε σε αυτούς ο Νόμος 3852/2010, «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης».

Πέμπτον: Με την ευκαιρία, υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά, πως ίδιου τύπου διασφάλιση εκκρεμεί και για το ποσοστό 1,7% της αξίας της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ, που, όπως ισχύει σήμερα, κατά 80% αποδίδεται στον ΟΤΑ, όπου έχουν χωροθετηθεί οι εγκαταστάσεις και κατά 20% στους ΟΤΑ από τους οποίους διέρχονται οι γραμμές μεταφοράς. Για το θέμα αυτό κατέθεσα σήμερα Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία.

—Ανάκληση αδειών ΑΠΕ

Σχετικά με τη διάταξη για αυτόματη ανάκληση των αδειών παραγωγής εφόσον δεν ληφθεί η άδεια εγκατάστασης εντός 30 μηνών, ο κ. Μουσουρούλης υποστηρίζει ότι «η Υπουργός, σε μια νομοθετική ρύθμιση μόλις δυο γραμμών, με την οποία τροποποίησε την ανωτέρω διάταξη, αυτοαναιρέθηκε δυο φορές».

Σημείωσε δε ότι ενώ αρχικά η υπουργός ΠΕΚΑ εισηγήθηκε την απαλοιφή του χρονικού ορίου των 30 μηνών και εξέδωσε Δελτίο Τύπου με το οποίο επαιρόταν πως κατήργησε αυτό το περιθώριο «ανοχής» που «δημιούργησε εμπόριο αδειών», στο τελικό κείμενο που ψηφίστηκε, διατήρησε το χρονικό όριο των 30 μηνών.

«Το όριο αυτό, το οποίο είχαμε συμπεριλάβει στο Σχέδιο Νόμου για την επιτάχυνση των ΑΠΕ, ακριβώς για να αποφευχθεί το κακώς νοούμενο κατά την Υπουργό, «εμπόριο αδειών». Το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να παραπέμψει την επίλυση του θέματος στο νέο Κανονισμό Αδειών Παραγωγής που πρόκειται να υπογράψει, χωρίς όμως να θεσπίσει σαφή κριτήρια στο Νόμο. Σημειώνω δε, ότι ανάλογες ρυθμίσεις δεν είχαν προβλεφθεί στο σχέδιο του νέου Κανονισμού Αδειών Παραγωγής, του οποίου η διαβούλευση έληξε προ μηνός.

Το ότι η κα. Υπουργός, μετά την αντίδρασή μου, δέχτηκε τελικά, να προσδιορίσει στον Κανονισμό Αδειών Παραγωγής, τους όρους έστω και τα κριτήρια με τα οποία θα γίνονται οι ανακλήσεις των αδειών παραγωγής από τη ΡΑΕ, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απίστευτη προχειρότητα με την οποία νομοθετεί», κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

econews

Σχόλια