Φουκουσίμα: κυβερνητική βοήθεια για την καταβολή των αποζημιώσεων

0
4

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Σχέδιο βοήθειας για να πληρωθούν αποζημιώσεις τρισεκατομμυρίων γιεν στους πληγέντες της Φουκουσίμα, ενέκρινε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, ωστόσο τα πολιτικά παιχνίδια ενδέχεται να καθυστερήσουν σημαντικά τις πληρωμές στα θύματα της πυρηνικής κρίσης, που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο την Τρίτη, λίγο μετά την ανακοίνωση της TEPCO, της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ότι άλλοι έξι εργάτες έχουν εκτεθεί σε υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από το επιτρεπόμενο βάσει των επίσημων προδιαγραφών της ασφάλειας.

Οι μετοχές της TEPCO αυξήθηκαν σημαντικά μετά την έγκριση του σχεδίου βοήθειας, ωστόσο οι αντιδράσεις γιγαντώνονται καθώς η καταβολή των αποζημιώσεων στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Με βάση το σχέδιο, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα ιδρύσει ένα Ταμείο, στο οποίο θα συμμετάσχουν και άλλες εταιρείες ηλεκτρισμού, το οποίο θα βοηθήσει την TEPCO να πληρώσει αποζημιώσεις που αγγίζουν τα 124 δισεκατομμύρια δολάρια. Η TEPCO αναμένεται να «ξεπληρώσει» το πακέτο βοήθειας τα επόμενα χρόνια, ωστόσο ο χρόνος αποπληρωμής δεν έχει καθοριστεί με ακρίβεια.

Η TEPCO, που οι μετοχή της έπεσε κατά 90% μετά το φονικό τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή, είχε υποσχεθεί ότι θα κατέβαλε τις αποζημιώσεις το γρηγορότερο δυνατό.

«Ελπίζουμε ότι το προτεινόμενο κυβερνητικό σχέδιο θα εγκριθεί από τη Βουλή το συντομότερο δυνατό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

econews

Σχόλια