Ε-coli: εκτός αποζημιώσεων οι έλληνες παραγωγοί κηπευτικών

0
3

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η μέθοδος που επινοήθηκε από την ΕE για να αντιμετωπίσει την κρίση από το e-coli θα εξαιρέσει τους εξαγωγείς και τους περισσότερους αγρότες της χώρας μας που υπέστησαν τις συνέπειες της, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS.

Ο ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου, Γ. Πολυχρονάκης, δήλωσε τα εξής:

«Τα μέτρα για την ενίσχυση των παραγωγών κηπευτικών τίθενται σήμερα 14 Ιουνίου,  προς έγκριση από την διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, βάσει της πρότασης του Επιτρόπου Γεωργίας  και έχουν προϋπολογισμό 210 εκατ. ευρώ .

Το σύστημα που έχει σχεδιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το οποίο σκοπεύει να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη σοβαρή ‘κρίση του αγγουριού’ έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει μια παγίδα και  οι περισσότεροι αγρότες της χώρας μας που επλήγησαν να μην αποζημιωθούν.

Είναι ανεπαρκή επίσης, διότι δεν ισχύουν για όλα τα προϊόντα και επιπλέον δεν λαμβάνουν υπόψη τις ζημιές των επιχειρήσεων, λόγω των χαμηλότερων τιμών πώλησης των αγαθών κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς και τη βλάβη στην εικόνα του κλάδου.

Η εν λόγω διαδικασία δεν διαθέτει συγκεκριμένα ποσά για κάθε χώρα, δεν λαμβάνει υπόψη το βαθμό των επιπτώσεων που είχε η κρίση σε κάθε ένα από τα Κράτη-Μέλη και, επομένως, αγνοεί το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένα από τα κράτη της ΕΕ που συσσωρεύτηκαν μεγάλες απώλειες.

Το ΕΚ αναφέρει επίσης ότι οι αιτήσεις θα εξετάζονται με σειρά. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες χώρες θα μπορούσαν να εισπράξουν μεγαλύτερη  ενίσχυση από την χώρα μας , αν η γραφειοκρατία τους δείξει ευελιξία και παρόλο που η ζημία για τον τομέα των οπωροκηπευτικών είναι ίσως πολύ χαμηλότερη.

Μια σημαντική πτυχή της περιορισμένης αποτελεσματικότητας της προτεινόμενης ενίσχυσης είναι ότι απαιτείται όπως όλες οι διαδικασίες πρέπει να διεκπεραιώνονται μέσω των οργανώσεων παραγωγών (ΟΠ), όταν το 89,2% των αγροτών της χώρας μας στο σύνολο των οπωροκηπευτικών δεν είναι μέλη αυτών των φορέων.

Η μέθοδος αξιολόγησης των κεφαλαίων που εγκρίθηκε δεν επαρκεί , διότι, στην πράξη, θα σημαίνει ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν θα τύχουν αποζημίωσης. Πρέπει η ενίσχυση να κατανεμηθεί σε κάθε συγκεκριμένη χώρα  Κ-Μ εξ αυτών που οι παραγωγοί τους ή/και οι φορείς εμπορίου είναι δικαιούχοι και να αλλαχθούν  τα κριτήρια για την αντιμετώπιση της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης των οπωροκηπευτικών.

Ζητείται, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ενίσχυση να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε τις φράουλες που στην χώρα μας υπέστησαν ζημιές τόσον οι εξαγωγείς με φορτία τους στην Ρωσία όσο και οι παραγωγοί τους και καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επιληφθεί με σθένος του θέματος για να καθορισθούν ορθά κριτήρια για την πρόσβαση στα κονδύλια της αποζημίωσης.

Τέλος έχει ζητηθεί τόσο από τον Σύνδεσμο INCOFRUIT HELLAS όσο και από άλλους φορείς παραγωγικών-πληγέντων Χωρών η άμεση έναρξη εκστρατείας για την προώθηση της κατανάλωσης η οποία να περιλαμβάνει και τα πυρηνόκαρπα φρούτα, τα καρπούζια, τα κεράσια για τα οποία τώρα ξεκινά η διακίνησή τους.

Οι εκστρατείες προώθησης για την ενημέρωση των καταναλωτών πρέπει να αποτελούν μέρος του πακέτου αποζημιώσεων που θα αποφασιστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

Πηγή paseges.gr

 

econews

Σχόλια