ΔΕΗ: αιτήσεις για αιολικά πάρκα 1300 MW σε Κρήτη και Ν. Αιγαίο

0
21

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέθεσε στη ΡΑΕ πακέτο αιτήσεων για αιολικά πάρκα στην Κρήτη και ακόμη δύο νησιά του νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Energypress.gr, στο σύνολο τους τα έργα που αιτήθηκε η ΔΕΗ στη ΡΑΕ φτάνουν τα 1300 MW, συγκροτώντας το πλέον φιλόδοξο έργο ΑΠΕ εντός των ελληνικών συνόρων.

Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 3 δις ευρώ.

Εκτός από τη ΔΕΗ, ακόμη δύο επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν για την Κρήτη ανάλογου μεγέθους σε εγκατεστημένη ισχύ έργα.

Πιο συγκεκριμένα, το μεγάλο αιολικό έργο της ΕΛΙΚΑ στην Κρήτη συνδυάζει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος περίπου 850 MW τα οποία έχουν λάβει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ.

Το έργο περιλαμβάνει διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα και ο προϋπολογισμός του κυμαίνεται στα 2-2,5 δισ. ευρώ.

Οι αιτήσεις κατατέθηκαν το 2009 από τον Όμιλο Κοπελούζου και εξασφάλισαν πρόσφατα το πράσινο φως της ΡΑΕ. Σημείο απορρόφησης του παραγόμενου «πράσινου» ρεύματος θα είναι η Αττική (Αχαρνές) όπου θα φτάνει μέσω Πελοποννήσου.

Ακόμη, η εισηγμένη εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή έχει στο χαρτοφυλάκιο της άδειες παραγωγής που φτάνουν τα 1. 645 MW αιολικών.

Πρόσφατα πρόσθεσε άδειες παραγωγής για 954 MW αιολικών στην Κρήτη.

Η αγορά εκτιμά ότι η κίνηση που έκανε η ΔΕΗ ίσως αποτελέσει το έναυσμα για συνεργασίες. είτε στο κομμάτι της διασύνδεσης είτε στο κομμάτι των πάρκων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η ΔΕΗ  Ανανεώσιμες υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία ΕΛΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου με αντικείμενο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα.

 

econews

Σχόλια