ΔΕΗ: διαγωνισμός για τη διασύνδεση των Κυκλάδων

1
35

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Δημοσιεύτηκε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας μέσω υποβρύχιου καλωδίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, το έργο, προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ, θα σημάνει τη διακοπή λειτουργίας των ενεργοβόρων αυτόνομων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Κύθνο και τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ανανεώσιμων πηγών στα νησιά.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ, οι προσφορές θα κατατεθούν στις 13 Οκτωβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα για την υλοποίηση του έργου με δύο εναλλακτικές λύσεις, για την κάθε μία από τις οποίες εφαρμόζεται διαφορετική τεχνολογία, δηλαδή χρήση υποβρύχιων καλωδίων είτε συνεχούς είτε εναλλασσόμενου ρεύματος.

Σε ό,τι αφορά την τεχνική λύση για καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος, στη διασύνδεση θα ενταχθεί και το νησί της Κύθνου, γεγονός που δεν ισχύει στη λύση για το καλώδιο συνεχούς ρεύματος.

Η πόντιση του καλωδίου θα ξεκινήσει από το Λαύριο, όπου βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ενώ οι διασυνδέσεις θα κλείσουν με βρόχο, ώστε να περιλάβουν την Τήνο και την Άνδρο, που είναι ήδη συνδεδεμένες μέσω της Καρύστου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το έργο της διασύνδεσης θα καλύψει συνολικά τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο αλλά και μικρότερα που είναι συνδεδεμένα με τη Νάξο. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.