Ασπρόπυργος: ένας νέος Ασωπός;

1
255

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Μεγάλες συγκεντρώσεις ολικού, αλλά και εξασθενούς χρωμίου, εντοπίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, στο ρέμα «Μαύρη Ώρα», που ξεκινά από τις βόρειες περιοχές του Ασπροπύργου και καταλήγει στον Σκαραμαγκά.

Τον προηγούμενο μήνα το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την εκπόνηση «Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Δυτική Αττική», ώστε να αντιμετωπιστεί η μόλυνση στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθήνα 9,84, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εντοπισμό ρυπασμένων εδαφών και των πηγών παραγωγής επικίνδυνων αποβλήτων.

Επίσης τη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων, απομάκρυνση των μπαζών και αποκατάσταση του τοπίου.

Η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, δήλωσε ότι «η ρύπανση από τα επικίνδυνα απόβλητα και βαρέα μέταλλα, όπως το εξασθενές χρώμιο, είναι εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα.

Τώρα εξασφαλίσαμε πόρους για να δώσουμε μία πιο ολοκληρωμένη λύση. Έχουν εντατικοποιηθεί και οι έλεγχοι. Το πρόβλημα είναι ότι οι βιομηχανίες δεν επεξεργάζονται τα επικίνδυνα απόβλητα και δεν τα στέλνουν στο εξωτερικό. Τα κρατούν στις εγκαταστάσεις τους, μένουν εκεί και περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα».

Ο Ασπρόπυργος, όπως και η ευρύτερη περιοχή του Θρασίου Πεδίου, είναι από τις πιο υποβαθμισμένες στην Ελλάδα.

Στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου είναι εγκατεστημένες 670 βιομηχανικές μονάδες, το 40% της βιομηχανίας της χώρας.

Οι ρύποι της Ελευσίνας μεταφέρονται, μέσω του αέρα και των νερών, σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου εκεί αθροίζονται με τους αστικούς ρύπους και τους ρύπους που προέρχονται από τα υπόλοιπα γειτονικά βιομηχανικά κέντρα.

Η προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Ασπροπύργου, Ελένη Βερούτη, δήλωσε ότι «το 2006 σε κάποια περιπολία της υπηρεσίας συναντήσαμε ένα αγωγό με περίεργα υγρά σε χρώμα και οσμή που κατέληγε στο ρέμα της «Μαύρης Ώρας».

Στείλαμε έγγραφο στην ΕΥΔΑΠ, πιστεύοντας πως ο αγωγός είναι δικός της, όμως μας απάντησαν ότι δεν ανήκε σε αυτούς. Ενημερώσαμε με έγγραφα διάφορες υπηρεσίες και κανείς δεν ήξερε».

Σύμφωνα με την κ. Βαρούτη «το 2009 στείλαμε και στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, της οποίας η αρμόδια υπηρεσία μετά από ένα χρόνο πήρε δείγμα από το νερό του αγωγού και αποκαλύφθηκε το εξασθενές χρώμιο. Με το ειδικό ρομπότ της ΕΥΔΑΠ προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε τον αγωγό, να δούμε από πού έρχεται. Είναι δύσκολο όμως γιατί κάνει διακλαδώσεις, περνάει από ιδιόκτητα ακίνητα και δεν φτάσαμε στο τέλος του. Στη διαδρομή, σε κάποια πηγάδια της περιοχής ανιχνεύθηκε επίσης χρώμιο».

Το τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου κάνει όσους ελέγχους μπορεί, αλλά διαθέτει λίγους υπάλληλους.

«Ελέγχους πραγματοποιεί και η περιφέρεια, ως επί το πλείστον έρχονται όμως μετά από καταγγελία. Χρειάζονται πιο εντατικοί έλεγχοι, γιατί η περιοχή είναι πολύ επιβαρυμένη με βιομηχανίες, για παράδειγμα βρίσκουμε συχνά πεταμένα βαρέλια με βιομηχανικά απόβλητα», τόνισε  η ίδια.

Το μέλος της Επιτροπής Αγώνα για το Θριάσιο Πεδίο, Χρήστος Χρηστάκης, επίσημανε ότι «από το 1960 που ξεκίνησε η βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή, στην αρχή υποφέραμε από ατμοσφαιρική ρύπανση, μετά προστέθηκε και η ρύπανση του κόλπου της Ελευσίνας και η ρύπανση των υπογείων υδάτων.

Μία άλλη πηγή μόλυνσης αποτελεί η χωματερή των Άνω Λιοσίων, της οποίας τα στραγγίσματα έχουν φθάσει από το έδαφος στο υπέδαφος και στον κόλπο της Ελευσίνας».

 

econews

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. παιδιά μην ζήτε με φρούδες ελπίδες πως κάτι θα καλυτερεύσει, δεν ζουμε σε μια χωρα όπου οι νόμοι ισχύουν μα κι αν ισχύουν αυτό γίνεται μόνο για τους αδυνάτους, όχι για τους πλουσιους και τους κλέφτες

Comments are closed.