Ζάκυνθος: σεμινάριο για τη βιοποικιλότητα και την τουριστική ανάπτυξη

0
27

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Οι προστατευόμενες περιοχές δεν πρέπει να θεωρούνται βαρίδια για τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στο διήμερο σεμινάριο στη Ζάκυνθο με θέμα «Η βιώσιμη τουριστική Ανάπτυξη, η βιοποικιλότητα, και οι προστατευόμενες περιοχές».

Παράλληλα ο κ. Καρτάλης προσέθεσε ότι «υπάρχουν δραστηριότητες νομοθετικά και διαχειριστικά κατοχυρωμένες, που μπορούν να παράγουν τοπικό πλούτο και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», ενώ εκδήλωση διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς και συνεργάστηκαν το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο και το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος και Οικολογίας του ΤΕΙ Ζακύνθου.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δρόσος Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Στέφανος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ζακύνθου, Αριστοτέλης Μαρτίνης.

Ο καθηγητής Στέφανος Παρασκευόπουλος, επισήμανε την αναγκαιότητα της συμμετοχής των πολιτών στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, διευκρινίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να συμμετέχουν στον σχεδιασμό δράσεων, να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον, να ευαισθητοποιηθούν σε αυτό το ζήτημα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Δρόσος Κουτσούμπας μίλησε για τη σοβαρή απειλή υποβάθμισης των περισσότερων ελληνικών νησιών, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος όπως είπε, εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς σε έναν από τους σημαντικότερους τομείς της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας.

econews

Σχόλια