Ρύπανση από τυρόγαλο σε κανάλια και ρέματα στο Δομένικο Ελασσόνας

0
95

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Μεγάλες ποσότητες τυρόγαλου έριξαν ασυνείδητοι σε κανάλια και ρέματα στο Δομένικο Ελασσόνας προκαλώντας οικολογική καταστροφή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, τα ρέματα που έχουν ρυπανθεί βρίσκονται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα πρώτα σπίτια του χωριού και οι κάτοικοι δεν μπορούν πλέον να ανοίξουν τα παράθυρα, λόγω της αφόρητης δυσοσμίας.

Άλλη μια σοβαρή παράμετρος είναι ότι από τα κανάλια αυτά ποτίζονται καλλιέργειες και πίνουν νερό τα ζώα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τροφική αλυσίδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το πρόβλημα με το τυρόγαλο ταλαιπωρεί κάθε χρόνο τη Λάρισα, παρά τα τσουχτερά πρόστιμα.

Κάθε χρόνο για μια περίοδο, όταν τα τυροκομεία δουλεύουν πάρα πολύ, τα ποτάμια στο θεσσαλικό κάμπο ασπρίζουν και ένα λευκό στρώμα τυρόγαλου καλύπτει την επιφάνειά τους.

Αν και το τυρόγαλο δεν είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο και λόγω της μεγάλης ποσότητας αλατιού που περιέχει, όπου πέσει, νεκρώνει το χώμα και το νερό.

Σημειώνεται ότι στη Λάρισα λειτουργούν 45 τυροκομεία, τα περισσότερα από τα οποία συλλέγουν το τυρόγαλο και το μεταφέρουν σε μια ειδική μονάδα επεξεργασίας του, που λειτουργεί στην Καρδίτσα.

econews

Σχόλια