Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέστου: ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις

3
95

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ολοκληρώθηκαν τα έργα πριν λίγες ημέρες στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέστου, με τη δημιουργία τεχνητής λίμνης και λόφου, με παρατηρητήριο άγριας φύσης και υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως παιδική χαρά και χώρου πικ-νικ, με περιβαλλοντικά παιχνίδια και εκθέματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ReaL.gr., το πάρκο καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 450 στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβάνεται και τμήμα του αρχέγονου δάσους, ενώ τρεις διάκριτες ζώνες οργανώνουν την περιήγηση του επισκέπτη:

Ο χώρος υποδοχής: Η πύλη εισόδου στο Πάρκο, όπου αναπτύσσονται όλες οι απαραίτητες για την ενημέρωση, αναψυχή και εξυπηρέτηση του επισκέπτη υποδομές, καθώς και ενδιαφέρουσες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως κέντρο ενημέρωσης, χώρος προβολών, δασοφυλάκιο, πωλητήριο, αναψυκτήριο, παιδική χαρά και χώρος πικ-νικ, υπαίθριος εκθεσιακός χώρος, υπαίθρια εκπαιδευτικά εκθέματα.

Το arboretum/Ο κήπος των φυτών: Στη ζώνη αυτή, 26 είδη δένδρων και 15 είδη θάμνων φυτεύονται σε συστάδες, διαμορφώνοντας έναν χώρο εκπαιδευτικής διάστασης και γνωριμίας με κάθε είδος, που μετέχει στη σύνθεση του δάσους.

Ένα δίκτυο οργανωμένων μονοπατιών διαχωρίζουν τις ομάδες των φυτών και ορίζουν κεντρικούς και επιμέρους εσωτερικούς και περιμετρικούς άξονες κυκλοφορίας. Στο χώρο του arboretum δημιουργούνται τεχνητή λίμνη, έκτασης 500 m2, παρατηρητήριο άγριας ζωής και υπαίθρια κιόσκια και καθιστικά.

Η προσομοίωση του δάσους: Οργανωμένα μονοπάτια εξασφαλίζουν την άνετη κίνηση του επισκέπτη, προσφέροντας ποικίλες εναλλακτικές περιήγησης, τα οποία συνδυάζονται με πινακίδες ερμηνείας των στοιχείων του περιβάλλοντος, υπαίθρια κιόσκια και καθιστικά.

Ακόμη, ανακανίσθηκαν τα ξύλινα σπιτάκια, που φιλοξενούν το Κέντρο Ενημέρωσης, καθώς και το χώρο προβολών και παρήχθη ενημερωτικό υλικό (οικοτουριστικός οδηγός, χάρτης περιήγησης, CD-ROM, αφίσες κ.ά.) για το παραποτάμιο δάσος.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάσθηκαν για τη δημιουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου υλοποιήθηκαν από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας-Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, με την εποπτεία της Διεύθυνσης Δασών Ν. Καβάλας, στο πλαίσιο ενός νέου έργου, με τίτλο «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο περιβαλλοντικό πάρκο του ποταμού Νέστου».

Το εν λόγω έργο χρηματοδοτήθηκε με 500.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Χορηγιών ΕΚΕ – Οικονομικών Ενισχύσεων ΟΠΑΠ ΑΕ και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2011.

 

econews

3 Σχόλια

Comments are closed.