ΙΓΜΕ: η ημερίδα με το Δήμο Αχαρνών

0
46

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), με την ευγενική χορηγία του Δήμου Αχαρνών αναφορικά με το ρόλο του Ινστιτούτου, στην περιοχή όπου εδρεύει.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Σωτήρης Ντούρος ο οποίος αναφέρθηκε στο Μουσείο Ορυκτών και Πετρωμάτων του ΙΓΜΕ, τονίζοντας τη σημασία του για την ευρύτερη περιοχή, σε μορφωτικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο. « Θα βοηθήσουμε ώστε το μοναδικό αυτό μουσείο να γίνει ακόμη πλουσιότερο, μεγαλύτερο και καλύτερο. Στόχος μας είναι να το κάνουμε γνωστό σε όλο τους πολίτες του νέου καλλικρατικού δήμου» δήλωσε ο δήμαρχος κ. Ντούρος.

Ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος, τόνισε το σπουδαίο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το μουσείο στην ανάπτυξη της περιοχής και επεσήμανε τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του ΙΓΜΕ. «Το Ινστιτούτο μπορεί να προσφέρει πολλά στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες που θα λειτουργήσουν ως  βάση για να μπει η περιοχή σε αναπτυξιακή τροχιά, συνεισφέροντας στην οικονομία και των ορθό σχεδιασμό» δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ κ. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν έγκριτοι επιστήμονες του Ινστιτούτου, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε διαφορετικούς τομείς και έργα του ΙΓΜΕ που αφορούν το Δήμο Αχαρνών. Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικής Γεωλογίας και Χαρτογραφήσεων, Δρ Παναγιώτης Τσόμπος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της αστικής γεωλογίας που  έγινε στην περιοχή των Θρακομακεδόνων.

Το έργο αφορά στην καταγραφή και χαρτογράφηση όλων των γεω – πληροφοριών σε ακτίνα 50 χλμ από το κέντρο των Θρακομακεδόνων στο οποίο περιλαμβάνονται αναλύσεις στο έδαφος και τα υπόγεια νερά, καταγραφή  των πετρωμάτων και των ρηγμάτων, σεισμικές και βαρυτικές  έρευνες, ηλεκτρομαγνητικής διασκόπηση, μετρήσεις της ραδιενέργειας κ.α. Τα δεδομένα που προέκυψαν  είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς αποτελούν τη βασική υποδομή για οποιονδήποτε  μελλοντικό σχεδιασμό (χωροθέτηση εγκαταστάσεων, διανοίξεις δρόμων, επεκτάσεις οικισμών κ.α.).

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κοιτασματολογίας του ΙΓΜΕ, Δρ. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η πιστοποίηση των δομικών προϊόντων και των φυσικών διακοσμητικών πετρωμάτων δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο. Στη συνέχεια, ο διευθυντής της Υδρογεωλογίας Δρ. Νικόλαος Σιέμος μίλησε για τα υπόγεια νερά της περιοχής, παρουσιάζοντας χάρτες των Αχαρνών, Θρακομακεδόνων και του Ολυμπιακού Χωρίου. Ο κ. Σιέμος ανέλυσε τα υδρολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, τη χημική τους σύσταση και την αγωγιμότητα του υδροφόρου ορίζοντα, κάνοντας αναφορά και στο πρόβλημα της νιτρορύπανση στην περιοχή το οποίο ωστόσο δεν είναι έντονο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής της διεύθυνσης Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών Υδάτων κ. Γιώργος Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στην γεωθερμικό ενεργειακό δυναμικό της χώρας και ανέδειξε τα οφέλη που θα έχει ο Δήμος από τη χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας. Πρότεινε την διενέργεια μελέτης στην περιοχή ώστε να εντοπιστούν τα πιο πρόσφορα σημεία για την εγκατάσταση των αντλιών με τις οποίες θα επιτευχθεί μείωση 40-60% στην ενέργεια που χρησιμοποιείται για ψύξη και θέρμανση.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Γεωχημείας και Περιβάλλοντος του ΙΓΜΕ κ. Αλέξανδρος Δημητριάδης εξήγησε στην ομιλία του της αλληλένδετη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον τους και πως αυτό επιδρά στην υγεία των πολιτών ενώ ο μηχανικός μεταλλειολόγος και τέως διευθυντής του ΙΓΜΕ, κ. Ευστάθιος Χιώτης αναφέρθηκε σε ένα εξαιρετικά σημαντικά έργο της περιοχής,  το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Το υδραγωγείο που κατασκευάστηκε το 140 μ.Χ. εξακολουθεί να υδροδοτεί το κέντρο της Αθήνας μέσα από μια υπόγεια διαδρομή μήκους 20 χιλιομέτρων, η οποία ξεκινά από το Ολυμπιακό χωρίο και καταλήγει στη δεξαμενή στο Κολωνάκι. Ο κ. Χιώτης υπογράμμισε τη σημασία του μνημείου για την τουριστική και πολιτιστική ανάδειξη του δήμου Αχαρνών και την ανάγκη για διαφύλαξη των πηγών που βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Τέλος, ο Δρ Γιώργος Οικονόμου, διευθυντής της διεύθυνσης Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας και υπεύθυνος για το Μουσείο του ΙΓΜΕ μίλησε για τον ρόλο του Ινστιτούτου στην εκπαίδευση των μαθητών και το τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά των σχολείων για να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στο μουσείο.

econews

Σχόλια