Ενέργεια: τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα

0
10

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε στη Βουλή, αφού εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπεται ότι μετά την πώληση ποσοστού 55% της ΔΕΠΑ και 31% του ΔΕΣΦΑ στο τέταρτο τρίμηνο του 2011 «ανοίγει» ο χορός των αποκρατικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του energypress.gr, τα καινούργια δεδομένα σε σχέση με το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει πριν 3 εβδομάδες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ότι θα διαχωριστεί η ΔΕΠΑ από τη ΔΕΣΦΑ και θα αποκρατικοποιηθούν χωριστά, καθώς και ότι θα πωληθεί το ποσοστό του δημοσίου στα ΕΛΠΕ.

Για  τη ΔΕΗ αφήνει το ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης, τόσο του 17% όσο και χωριστά, των περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή μονάδων.

Αναλυτικά η λίστα αποκρατικοποιήσεων:

– την πώληση ποσοστού 55% της ΔΕΠΑ, από το 65% που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο, στο τέταρτο τρίμηνο του 2011

– την πώληση ποσοστού 31% του ΔΕΣΦΑ, από το 65% που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο, επίσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2011

– την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου, ήτοι 55,2%, στη ΛΑΡΚΟ, επίσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2011

– την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου, ήτοι 35,5%, στα Ελληνικά Πετρέλαια, στο πρώτο τρίμηνο του 2012

– την πώληση ποσοστού 17% της ΔΕΗ, από 51% που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο, στο τρίτο τρίμηνο του 2012

– την πώληση του 100% του υποθαλάσσιου κοιτάσματα φυσικού αερίου «Ν. Καβάλα», στο πρώτο τρίμηνο του 2013

ΑΠΕ

Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή επισημαίνεται ότι στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας τίθεται η πράσινη ανάπτυξη, και ότι αλλάζει ο προσανατολισμός στην ενέργεια «για την αξιοποίηση των δωρεάν ενεργειακών πόρων που η χώρα μας διαθέτει σε αφθονία: του ανέμου και του ηλίου».

Η κυβέρνηση στοχεύει στη σημαντική αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Παράλληλα, προετοιμάζεται το έδαφος τη μεταλιγνιτική εποχή και  για αυτό το λόγο ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς της χώρας σε εγκαταλελειμμένο λιγνιτικό πεδίο της περιοχής της Κοζάνης.

Ακόμη σταδιακά προχωρά αι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού, την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 

econews

Σχόλια