ΑΠΕ: «πράσινο» εργοστάσιο στην Τουρκία

0
89

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα τροφοδοτείται από φυσικό αέριο, αλλά και ηλιακή και αιολική ενέργεια, αναμένεται να κατασκευαστεί στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», η εταιρεία General Electric θα προμηθεύσει τον εξοπλισμό για το εργοστάσιο, συνολικής ισχύος 530 MW, στην MetCap Energy.

Οι εγκαταστάσεις θα είνια στο Καραμάν της νότιας Τουρκίας και θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες περισσότερων από 600.000 νοικοκυριών μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του τομέα θερμικών προϊόντων της GE Energy Πολ Μπράουνινγκ, στόχος του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος είναι να «παντρέψει» δύο πηγές ενέργειας, αιολική και ηλιακή, με μια συμβατική πηγή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το φυσικό αέριο, προκειμένου «να παρέχουμε καθαρότερη, αποδοτικότερη και πιο αξιόπιστη ενέργεια».

«Αναπτύξαμε ένα σύστημα, το οποίο επιτρέπει την ένταξη περισσότερων ΑΠΕ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενισχύοντας την αποδοτικότητα των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Το πρότζεκτ στηρίζεται στην τεχνολογία FlexEfficiency. Αξονάς της είναι μια τουρμπίνα φυσικού αερίου σχεδιασμένη έτσι ώστε η παραγωγή να αυξομειώνεται ενσωματώνοντας την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια.

Τα άλλα δύο βασικά «συστατικά» είναι οι ανεμογεννήτριες της GE, συνολικής ισχύος 22 MW, και οι ηλιοθερμικές εγκαταστάσεις με συγκεντρωτικά κάτοπτρα της αμερικανικής eSolar, ισχύος 50 MW.

Η συνολική αποδοτικότητα του εν λόγω εργοστασίου θα ξεπερνά το 66%, όταν στις περισσότερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου φθάνει το 30-50%.

Ο πρόεδρος της τουρκικής MetCap Energy Τζελάλ Μετίν, δήλωσε ότι «εκτός από την αποδοτικότητα-ρεκόρ, αυτό το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας θα έχει μηδενικά υγρά κατάλοιπα, χαμηλές εκπομπές και ικανότητα ταχείας αντίδρασης, καθώς θα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε 28 λεπτά».

 

econews

Σχόλια