Φυσικό αέριο: «συμφωνία στήριξης» για Nabucco

0
5

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

«Συμφωνία στήριξης» στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco υπέγραψαν την Τετάρτη, τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη και η Τουρκία, με στόχο να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι εταιρειών από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία συναντήθηκαν στην Καισαρεία και υπέγραψαν «Συμφωνία στήριξης» για την κατασκευή του αγωγού Νabuccο.

Όπως ανακοίνωσε το Κονσόρτιουμ που σχεδιάζει το Νabucco, «η υπογραφή της συμφωνίας με τις χώρες από τις οποίες σχεδιάζεται να διέλθει ο εν λόγω αγωγός ενδυναμώνει το θεσμικό πλαίσιο που στοχεύει στην εναρμόνιση του προγράμματος με τις εθνικές νομοθεσίες αυτών των χωρών».

Ο αγωγός, μήκους 3.300 χιλιομέτρων, υποτίθεται ότι θα ετίθετο σε λειτουργία το 2014, ωστόσο η κατασκευή του αναβλήθηκε για το 2013, οπότε η μεταφορά φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.

Σημειώνεται ότι η αναβολή της ολοκλήρωσης του έργου σχετίζεται με την αβεβαιότητα για την προμήθευση φυσικού αερίου που έχει υποσχεθεί το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κατανείμει τις ποσότητες.

econews

Σχόλια