ΧΥΤΑ Λαμίας: θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους

0
32

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Με 45 εκατομμύρια ευρώ ανοίγει ο κύκλος των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ, των έργων κατασκευής ΧΥΤΑ και προμήθειας εξοπλισμού για τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, όπως επισημαίνεται σε προκήρυξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς, οι φορείς που έχουν τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν πλέον δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση αλλά και τεχνικές μελέτες για να ενταχτούν και να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Στερεά Ελλάδα και ειδικότερα η Φθιώτιδα δείχνει να βρίσκεται σε τραγικό σημείο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα στο νομό της Φθιώτιδας έχει εγκατασταθεί μόνο ένας ΧΥΤΑ στο Δομοκό, από τους τρεις που προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ ένας παλαιότερος που λειτουργεί στη Λαμία και εξυπηρετεί το 65% της περιοχής έχει φτάσει στα όρια του.

Σημειώνεται ότι η σχετική μελέτη για νέο ΧΥΤΑ της Λαμίας που έχει χωροθετηθεί κοντά στο χωρίο Τρίλοφο της Μακρακώμης στη Δυτική Φθιώτιδα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τους κατοίκους να παρομοιάζουν την κατάσταση με την Κερατέα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ ο δήμος της Λαμίας ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για την χρηματοδότηση του έργου μέσω των συγκεκριμένων χρημάτων του ΕΣΠΑ, ο δήμος της Μακρακώμης ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας και να ζητήσει την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων.

econews

Σχόλια