Φυσικό αέριο: άδεια από τη ΡΑΕ σε Statoil και E.ON Ruhrgas

0
17

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η ΡΑΕ ενέταξε τη νορβηγική Statoil και τη γερμανική E.ON Ruhrgas, μέλη της κοινοπραξίας του αγωγού φυσικού αερίου Transadriatic Pipeline -TAP, στο μητρώο χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euro2day.gr, είναι θέμα ημερών η κατάθεση από την ίδια κοινοπραξία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ολοκληρωμένηςη μελέτης κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από την Ελλάδα.

Όσον αφορά τον ελληνοϊταλικό αγωγό ITGI, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις της εταιρίας του υποθαλάσσιου τμήματος «Ποσειδών» (50 – 50 ΔΕΠΑ, Edison) με τους τοπικούς φορείς της Ηπείρου, φαίνεται ότι διαμορφώθηκε συμφωνία στη νέα χωροθέτηση του συμπιεστή που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του υποθαλάσσιου αγωγού.

Για τις εταιρείες του TAP, σημειώνεται ότι οι ενεργειακοί κολοσσοί Statoil και E.ON Ruhrgas, με την ιδιότητα του χρήστη του Εθνικού Συστήματος Φ.Α., θα μπορούν να δεσμεύσουν χωρητικότητα στον αγωγό από τους Κήπους του Έβρου μέχρι και τη Νέα Μεσήμβρια της Θεσσαλονίκης.

 

econews

Σχόλια