Απορρίμματα: 10 προτάσεις από το Δίκτυο «ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ»

0
9

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Σύμφωνα με το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ», η βέλτιστη λύση για τη διαχείριση απορριμμάτων για την Κρήτη, είναι το μοντέλο της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης τους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο «ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ», με  σύνθημα «Μια Κρήτη χωρίς σκουπίδια είναι στο χέρι μας», επισημαίνουν πως :

«Το μοντέλο διαχείρισης που προτείνει το Δίκτυο ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ και έχουν επεξεργαστεί η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Greenpeace, το WWF και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, με βάση την εθνική και διεθνή εμπειρία, είναι σημαντικά πιο οικονομικό από άλλα.

Εκείνα δηλαδή, που προτείνουν ενιαία διαχείριση όλων των απορριμμάτων της Κρήτης και θερμική αξιοποίηση, ενώ είναι σημαντικό πως το μοντέλο που προτείνει το Δίκτυο εξασφαλίζει περίπου 600 νέες θέσεις σταθερής εργασίας σε όλο το νησί».

Το ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ επισημαίνει ότι «μπορεί εύκολα να χρηματοδοτηθεί από τα εθνικά συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και από συνεργαζόμενους ιδιώτες, από τους ίδιους τους Δήμους, από την πολιτεία και από την ΕΕ».

Η εν λόγω οργάνωση κάνει 10 προτάσεις μεταξύ των οποίων είναι επαναχρησιμοποίηση συσκευασιών, οικιακή κομποστοποίηση και δημιουργία μονάδων κομποστοποίησης.

Ακόμη, διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, βελτιστοποίηση και επέκταση της εναλλακτικής διαχείρισης, δημιουργία Διαδημοτικών Κέντρων Ανακύκλωσης σε συνδυασμό με τους σταθμούς μεταφόρτωσης για προσωρινή αποθήκευση και ταξινόμηση των ανακυκλώσιμων υλικών, συστηματική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση, κλείσιμο και ουσιαστική αποκατάσταση όλων των χωματερών και των ρεμάτων, μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, αποφυγή της καύσης απορριμμάτων.

Με την εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων οι ποσότητες των υπολειμμάτων που οδηγούνται για ταφή σταδιακά θα μειώνονται, με στόχο σε 10-15 έτη να καταλήγει σε ΧΥΤΥ μόνο το 10-15% των σημερινών απορριμμάτων.

 

Πηγή cretalive.gr

 

econews

Σχόλια