ΕΕ: πρόστιμα-μαμούθ αν δεν κλείσουν οι χωματερές εντός Ιουνίου

0
11

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ προειδοποιεί ότι η Κομισιόν θα είναι αμείλικτη στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν βάλει «λουκέτο» στις ΧΑΔΑ εντός του Ιουνίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο κ. Ποτόσνικ τονίζει σε συνέντευξη του τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει για κλείσιμο, εντός του Ιουνίου, όλων των παράνομων χωματερών.

Η Ελλάδα απειλείται με πρόστιμα της τάξης των 34.000 ευρώ ημερησίως για κάθε ενεργή χωματερή και πρόστιμο εφάπαξ από το 2005, καθώς δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ.

Το 2005 η χώρα μας καταδικάστηκε από ο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τη λειτουργία 1.125 ΧΑΔΑ, αλλά δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα τότε, διότι δόθηκε η ευκαιρία στις ελληνικές αρχές να συμμορφώσουν τους δήμους με την περιβαλλοντική νομοθεσία, να κλείσουν οι ΧΑΔΑ και να υλοποιηθούν σύγχρονα έργα διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.

Ωστόσο αυτό δεν κατορθώθηκε.

Ο κ. Ποτότσνικ καθιστά σαφές ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να δεχτεί άλλες καθυστερήσεις και απειλεί με νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την επιβολή προστίμου, εαν δεν κλείσουν άμεσα οι ενεργοί ΧΑΔΑ.

Για το θέμα της Κερατέας, ο κοινοτικός επίτροπος Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «Γνωρίζω καλά την υπόθεση της Κερατέας. Συναντήθηκα με τους κατοίκους όταν επισκέφθηκα την Ελλάδα πριν από λίγες εβδομάδες. Μπορώ να πω αυτό που τόνισα και τότε: Η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει πού θα τοποθετήσει τους ΧΥΤΥ, όχι η ΕΕ.

Ως κοινωνία οφείλουμε να κινηθούμε προς τη χρήση ή την ανακύκλωση των αποβλήτων περιορίζοντας την ταφή τους. Οι ΧΥΤΥ πρέπει να είναι ύστατη λύση».

 

econews

Σχόλια