Φυσικό αέριο: σταθμός υγροποίησης από Noble Energy – Αναζητείται χώρα εγκατάστασης

0
99

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Η Noble Energy αναζητά χώρα για να κατασκευάσει σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου. Η Κύπρος είναι μια από τις τρεις επιλογές της αμερικανικής εταιρείας.

Ο εν λόγω σταθμός θα καλύπτει όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής, ενώ από αυτόν θα γίνονται εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης και αλλού.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Noble, έχει εξασφαλίσει από την κυπριακή κυβέρνηση άδεια έρευνας υδρογονανθράκων για το ερευνητικό τεμάχιο 12, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει συμφέροντα και σε σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στο γειτονικό Ισραήλ.

Η δημιουργία τερματικού είναι μια τεράστια επένδυση, που μπορεί να ανέλθει και στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και παράλληλα, θα καταστήσει τη χώρα η οποία θα επιλεγεί για να τον φιλοξενήσει φυσικό γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο.

Η Noble θέλει να δημιουργήσει ένα σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στον οποίο θα κατευθύνονται μέσω θαλάσσιων αγωγών όλες οι ποσότητες φυσικού αερίου στην περιοχή μας (οικόπεδο 12, Λεβιάθαν, Ταμάρ και ούτω καθ’ εξής) και απ” εκεί, αφού υγροποιηθεί, θα αποστέλλεται με πλοία σε χώρες της Ευρώπης ή άλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Για τη συγκεκριμένη επένδυση οι άλλες επιλογές που έχει η αμερικανική εταιρεία είναι ο Κόλπος της Άκαμπα, που μοιράζεται μεταξύ Ιορδανίας, Ισραήλ, Σαoυδικής Αραβίας και Αιγύπτου.

Όπως όλα δείχνουν, η Κύπρος φαίνεται να έχει το προβάδισμα λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας και λόγω συνθηκών μεγαλύτερης ασφάλειας,  ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως μία τόσο σημαντική επένδυση από κάθε άποψη, θα πείσει τις χώρες να δώσουν πλούσια ανταλλάγματα στη Noble.

 

Πηγή Sigmalive.gr

econews

Σχόλια