Φυσικό αέριο: επενδύσεις 3 δισ. προγραμματίζει ο ΔΕΣΦΑ

0
6

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και το ελληνικό τμήμα του αγωγού «South Stream», προγραμματίζει η ΔΕΣΦΑ ΑΕ, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Γιώργος Παπαρσένος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του 5ου ενεργειακού διαλόγου νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το ΙΕΝΕ.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό «South stream», ο κ.Παπαρσένος σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου, η «Gazprom-South Stream SA», κοινή εταιρία της ΔΕΣΦΑ με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, αναμένεται να καταλήξει σε προκαταρκτική επενδυτική απόφαση, σχετικά με το επικρατέστερο από τα επτά υπό εξέταση σενάρια για το ελληνικό τμήμα του αγωγού.

Όπως τόνισε, έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ στο χερσαίο κομμάτι του, συν άλλα 840 εκατ. στο υποθαλάσσιο, ενώ «τρέχει» και η προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση των επενδύσεων η ΔΕΣΦΑ θα ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από τον Ιούλιο μάλιστα θα διαπραγματευτεί δάνεια για τρία έργα.

Το πρώτο έργο, για το οποίο θα ζητηθεί η στήριξη της ΕΤΕπ, είναι αυτό του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Μεγαλόπολη, προϋπολογισμού 130 εκατ. Ευρώ.

Το δεύτερο έργο είναι αυτό της αναβάθμισης του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου Ρεβυθούσας, ύψους 159 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 οι δυο πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν συζητήσεις για τη χρηματοδότηση κατά 50% του χερσαίου τμήματος του ελληνοϊταλικού αγωγού (ITGI), προϋπολογισμού 940 εκατ. ευρώ.

econews

Σχόλια