ΑΠΕ: «πράσινο φως» για τα υδροηλεκτρικά έργα

0
117

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Το τελευταίο οκτάμηνο ξεμπλόκαραν στη χώρα μας αδειοδοτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά έργα δυναμικότητας 335 ΜW, τα οποία κινητοποιούν, σε εποχή κρίσης, επενδύσεις μισού δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, με τον νόμο 3851 που ψήφισε πέρυσι η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη, διευκολύνθηκε σημαντικά η πρώτη φάση αδειοδότησης στα μικρά υδροηλεκτρικά και προχώρησαν γρήγορα οι προεγκρίσεις χωροθέτησης για δεκάδες μικρά έργα δυναμικότητας από 2 ως 15 ΜW το καθένα.

Πολλές από αυτές τις επενδύσεις περίμεναν χρόνια για μια απλή προέγκριση χωροθέτησης.

Την ανάπτυξη των υδροηλεκτρικών ενισχύουν φυσικά και οι υψηλές βροχοπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, κυρίως στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές στα μικρά υδροηλεκτρικά έργα (ΜΥΗΕ) είναι σήμερα οι εταιρείες ΔΕΗ- Ανανεώσιμες, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ρόκας- Ιberdrola, ΕΝΕL, Μυτιληναίος (που εξαγόρασε και απορρόφησε την εξειδικευμένη Δέλτα Ρroject), ΝΑΝΚΟ (πρώην ΔΙΕΚΑΤ) και Τεχνική Ενεργειακή.

«Τα μικρά υδροηλεκτρικά, εκτός από τη σημαντική περιβαλλοντική συμβολή τους, προσφέρουν και μεγάλα αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες» λέει στο «Βήμα» η κυρία Γιούλα Τσικνάκου, γενική διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Εργων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Αδειες στο τελικό στάδιο για μικρά υδροηλεκτρικά δυναμικότητας 80 ΜW διαθέτει και η εταιρεία Ρόκας, θυγατρική της ισπανικής Ιberdrola.

Από αυτά, δύο έργα στον Αλιάκμονα και ένα στον Αξιό, συνολικής δυναμικότητας 30 ΜW, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο κ. Κ. Μπέκας, γενικός διευθυντής Υδροηλεκτρικών Εργων της Ρόκας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Να φανταστείτε ότι εμείς το 2006 ξεκινήσαμε με ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για 180 ΜW από μικρά υδροηλεκτρικά αλλά σύντομα προσαρμοστήκαμε στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα και περιοριστήκαμε περίπου στα μισά. Είναι κρίμα να θέλουν οι Ισπανοί να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα στα ΜΥΗΕ και να μην μπορούν».

Σήμερα λειτουργούν μονάδες ισχύος 183 ΜW από μικρά υδροηλεκτρικά, έχουν εκδοθεί άδειες εγκατάστασης (είναι το τελικό στάδιο αδειοδότησης) για άλλα 85 ΜW, έχουν λάβει όρους σύνδεσης με το δίκτυο έργα ισχύος ακόμη 150 ΜW και άλλα 100 ΜW προχωρούν σε φάση ώριμης αδειοδότησης.

 

econews

Σχόλια