Αγγλία: Ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο οι εκπομπές του CO2

0
28

Περιβάλλον, Ενέργεια, Οικολογία:

«Κόκκινο» χτύπησαν οι τιμές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύοντας τους φόβους για αύξηση της θερμοκρασίας πέραν του επικίνδυνου ορίου των δύο βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΑΙΕ) η επιστροφή στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2010 συνέπεσε με μία αύξηση κατά 1,6 γιγατόνους των εκπομπών του CO2, το μεγαλύτερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι εκπρόσωποι της ΑΙΕ υποστηρίζουν ότι  αυτή είναι η χειρότερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις εκπομπές του CO2 εκτιμώντας ότι μία αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου θα είχε ως αποτέλεσμα μια «επικίνδυνη κλιματική αλλαγή».

Παράλληλα η ΑΙΕ προειδοποίησε ότι οι ετήσιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 32 γιγατόνους το 2020. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι εκπομπές αυτές έφθασαν τους 30,6 γιγατόνους το 2010.

Ο Νίκολας Στερν του London School of Economics, συντάκτης έκθεσης για την κλιματική αλλαγή προειδοποιεί για τις χειρότερες συνέπειες εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές του CO2.

Βάσει των εκτιμήσεων «υπάρχουν 50% πιθανότητες η θερμοκρασία να αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου γύρω στο 2100. Μια τέτοια θερμοκρασία θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και τα μέσα επιβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, γεγονός που θα οδηγούσε σε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα και σε συγκρούσεις».

econews

Σχόλια