Λίμνη Κορώνεια: ερωτηματικά για το μέλλον της υπόθεσης

0
16

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Θολό παραμένει το τοπίο στην υπόθεση της αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, καθώς από τη μία πλευρά τίθεται το θέμα της χρηματοδότησης των έργων μετά την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, από την άλλη πλευρά όμως, οι δράσεις συνεχίζονται γιατί αν δεν ολοκληρωθούν υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερα πρόστιμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενάμισι μήνα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος περί αλλαγής του αναθεωρημένου σχεδίου για τη λίμνη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δια στόματος του Γενικού Διευθυντή Προγραμματισμού, Απόστολου Γιάντση, δηλώνει ότι το υπάρχον μάστερ πλαν είναι σε εξέλιξη υποχρεωτικά έως ότου η Γενική Διεύθυνση Υδάτων του υπουργείου περιβάλλοντος αναλάβει την ευθύνη να πει «συνεχίστε ή σταματήστε».

Στο μεταξύ, όμως, τα έργα προχωρούν και οι ανάδοχοί τους ζητούν εγγυήσεις ότι θα πληρωθούν ώστε να αναλάβουν δράση. «Το υπουργείο μόνο μπορεί να δώσει απαντήσεις για τις χρηματοδοτήσεις. Όμως το ζήτημα δεν είναι μόνο η πληρωμή των χρημάτων για τα έργα αλλά και τα πρόστιμα που μας περιμένουν αν δεν τα ολοκληρώσουμε» διευκρινίζει ο Α. Γιάντσης.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισημαίνει ότι υπήρξε πρόοδος σε ό,τι αφορά τα έργα, ενώ οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο μιλούν για «μνημόσυνο» της λίμνης.

«Έχουμε απορροφήσει μέχρι σήμερα 8 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώσαμε 4 υποέργα, 2 εκκρεμούν στο ΣτΕ, ένα είναι σε ποσοστό υλοποίησης 95%, ένα δημοπρατήθηκε και ένα είναι σε δημοπράτηση» τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

Σημειώνεται ότι ερωτήματα για το μέλλον της υπόθεσης κατέθεσε, από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Γιώργος Πασχαλίδης ενώ ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, επισήμανε ότι ακόμη και σήμερα ένας οχετός οδηγεί λύματα στη λίμνη.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, από την παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη», σημείωσε ότι κανένα από τα αίτια της υποβάθμισης της λίμνης δεν έχει αντιμετωπιστεί, ενώ προσέθεσε ότι η χώρα δεν πρόκειται να λάβει άλλα χρήματα για την Κορώνεια.

econews

Σχόλια