Ημιυπαίθριοι: τεκμήριο διαβίωσης το κόστος τακτοποίησης

0
17

Περιβάλλον- Ενέργεια-  Οικολογία

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που προχώρησαν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων της κατοικίας τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφορία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές».

Τα επιπλέον τετραγωνικά των ημιυπαίθριων χώρων που τακτοποιήθηκαν καθώς και αυτών που αφορούν σε κλειστά γκαράζ, πιλοτές και αποθήκες που υπήχθησαν στη ρύθμιση, θα λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης, για τον προσδιορισμό του ακαθάριστου εισοδήματος από ιδιοκατοίκηση, καθώς και για την φοροαπαλλαγή που αφορά την έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων όπως και για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οι φορολογούμενοι που υπήχθησαν στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, θα πρέπει να τους δηλώσουν στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν στην εφορία το 2012.

Διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα περιλαμβάνονται εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών κ, Δημήτρη Κουσελά.

Στην εν λόγω εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι οι τακτοποιούμενοι ημιυπαίθριοι χώροι, αν δεν έχει γίνει κάποια αγοραπωλησία ή μεταβίβαση (γονική παροχή, δωρεά, κλπ), τότε δεν απαιτείται να αναγραφούν στο έντυπο Ε9. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αναγραφούν στο έντυπο. Στην περίπτωση αυτή (της αναγραφής τους στο έντυπο Ε9) θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους κύριους χώρους του ακινήτου.

Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τακτοποιούμενο ημιυπαίθριο, τα τετραγωνικά του θα τα συμπεριλάβουν στη δήλωσή τους οι νέοι ιδιοκτήτες, ενώ σε περίπτωση επικαρπίας- ψιλής κυριότητας, θα συμπεριληφθούν στη δήλωση τόσο των επικαρπωτών όσο και των ψιλών κύριων.

Οι ημιυπαίθριοι, αν κατά την αγορά τους,  είχαν μετατραπεί σε χώρο κύριας χρήσης, υπάγονται σε φόρο μεταβίβασης.

Οι χώροι αυτοί όταν μεταβιβάζονται, συνοδεύονται από πιστοποιητικό βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης που εκδίδει το ΥΠΕΚΑ.

econews

Σχόλια