Χανιά: δημοτική κλινική για τα αδέσποτα

0
97

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

Τις δυνατότητες αξιοποίησης του καταφυγίου ζώων στα Νεροκούρου ως δημοτικής κλινικής για τα αδέσποτα ή την ανεύρεση κάποιου άλλου κατάλληλου χώρου για τον σκοπό αυτό δεσμεύτηκε να εξετάσει η Δημοτική Αρχή έπειτα από αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων του Νομού.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης, δήλωσε ότι έως ότου δημιουργηθεί η κλινική ο Δήμος θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ενισχύσει τα τρία φιλοζωικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στα Χανιά και τα οποία περιθάλπουν εκατοντάδες αδέσποτα ζώα.

Όσον αφορά το θέμα των δηλητηριάσεων τόνισε ότι όσοι προχωρούν σε ανάλογες ενέργεις θα βρουν απέναντί τους τη Δικαιοσύνη.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων μετά από πρόσκληση του κ. Λειψάκη προς τις φιλοζωικές οργανώσεις και τον Κτηνιατρικό Σύλλογο.

Στη σύσκεψη προσήλθαν τα δύο -από τα τρία συνολικά- φιλοζωικά σωματεία «Μικρή Κιβωτός του Νώε» και «Η προστασία των Ζώων», εκπρόσωποι των κτηνιάτρων καθώς και μέλη των Οικολόγων Πράσινων.

Μετά τη σύσκεψη, η πρόεδρος του Συλλόγου «Η προστασία των ζώων», Νατάσα Μπομπολάκη, αλλά και η εκπρόσωπος του Συλλόγου «Η Μικρή Κιβωτός του Νώε», Σίλκε Βρόμπελ, οι φιλοζωικές οργανώσεις στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της δημιουργίας δημοτικής κλινικής περίθαλψης των αδέσποτων ζώων που θα λειτουργεί με τη συνεργασία όλων των σωματείων.

Στην κλινική -που τα σωματεία ζήτησαν να είναι το κυνοκομείο στα Νεροκούρου και αν δεν γίνεται αυτό να διατεθεί κάποιο κτήριο που ανήκει στον Δήμο, όπως συνέβη στο Ρέθυμνο- τα ζώα θα στειρώνονται, θα γίνεται σήμανση, θα εμβολιάζονται και θα περιθάλπονται για κάποιες ημέρες, ενώ μετά -εφόσον δεν βρεθούν άτομα για να τα υιοθετήσουν- τα ζώα θα επιστρέφονται στον σημείο που βρέθηκαν.

Τα σωματεία ζήτησαν επίσης από τον Δήμο να διατεθούν δύο δημοτικοί υπάλληλοι για τη φροντίδα των ζώων στην κλινική, όπως και να προσληφθεί ένα κτηνίατρος, ενώ για τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ξένοι εθελοντές κτηνίατροι σημειώθηκε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί πάντα υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Λειψάκης, παραδέχθηκε ότι «το πρόβλημα των αδέσποτων είναι ένα θέμα που βασανίζει την περιοχή μας» και πρόσθεσε ότι «οι εικόνες φρίκης με θύματα ζώα, τις οποίες δημοσιεύουν στο Ιντερνετ τουρίστες που έρχονται στα Χανιά, είναι η μεγαλύτερη δυσφήμηση για τον τουρισμό μας, που είναι η πιο βαριά βιομηχανία του τόπου μας».

Επίσης, πρόσθεσε ότι ακόμα ότι ο Δήμος πρόκειται να προσαρμοστεί απόλυτα στη νέα νομοθεσία που προωθεί το Υπουργείο.

«Αυτό που συζητήθηκε ιδιαίτερα είναι η ανάγκη να γίνει ένας χώρος που θα είναι κλινική για τα αδέσποτα σε συνεργασία με όλους τους φιλοζωικούς συλλόγους και τον Σύλλογο Κτηνιάτρων», επεσήμανε ο κ. Λειψάκης και πρόσθεσε ότι ο Δήμος πρόκειται να εξετάσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει μια τέτοια κλινική στο καταφύγιο που βρίσκεται στα Νεροκούρου ή εναλλακτικά σε άλλο χώρο που θα προσφέρονταν για τον σκοπό αυτό.

Ειδικότερα για το θέμα της συνεργασίας με ΜΚΟ του εξωτερικού σημείωσε ότι «θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά, αν αυτοί θέλουν να βοηθήσουν. Εμείς θα είμαστε δίπλα σε αυτές τις οργανώσεις, αλλά πάντα σύμφωνα με τη νομοθεσία».

 

Πηγή Χανιώτικα Νέα

econews

Σχόλια