ΡΑΕ: «οδηγός με τις αρχές τιμολόγησης» και για τη λιανική του ρεύματος

0
77

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία

 

Η ΡΑΕ ετοιμάζει «βασικές αρχές» τιμολόγησης στη λιανική του ρεύματος, για κάθε κατηγορία ανταγωνιστικού τιμολογίου, όχι μόνο για την υψηλή τάση, αλλά και για τους οικιακούς καταναλωτές, με στόχο να μπορούν εύκολα να συγκρίνουν τα προγράμματα των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, tο κείμενο του «οδηγού με τις αρχές τιμολόγησης», αναμένεται να ολοκληρωθεί και να δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα, θα εμπεριέχει βασικές αρχές γύρω από το πώς πρέπει να χρεώνουν οι εταιρείες στην αγορά λιανικής, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί χωρίς δυσκολίες να προτιμήσει ποια τον συμφέρει.

Για παράδειγμα, υπάρχουν σήμερα πακέτα 3μηνης διάρκειας, γεγονός που καθιστά δύσκολη την όποια σύγκρισή τους με τα υπόλοιπα (που είναι ανά μήνα ή 4μηνο), όπως είχε επισημανθεί από τη ΡΑΕ και στον Κώδικα Συμπεριφοράς των καταναλωτών που εξέδωσε το Φεβρουάριο.

Αυτό εξετάζει η ΡΑΕ, είναι να απευθύνει κάποιες συστάσεις προκειμένου να αλλάξει η διάρκεια των προγραμμάτων και από τριών μηνών να γίνει τεσσάρων. Κι αυτό, προκειμένου να είναι εύκολος ο ταυτοχρονισμός τους με μια εκκαθάριση (που γίνεται ανά 4μηνο) και να μπορεί έτσι ο καταναλωτής να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα της ΔΕΗ.

Τα κλιμάκια κατανάλωσης της ΔΕΗ, είναι διαφορετικά από τις καταναλώσεις που αφορούν τα πακέτα των ιδιωτικών εταιρειών. Και επιπλέον, τα τιμολόγια, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, αφορούν σε διαφορετικές διάρκειες.

Τα μεν προγράμματα της Energa προσφέρονται σαν πακέτα αγοράς ενέργειας για διάρκεια 3μήνου, και της Aegean για διάρκεια ενός μήνα, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση με εκείνα της ΔΕΗ, που καταμετρά ανά 4μηνο.

Επίσης δεν είναι απολύτως σαφές, τις είδους χρεώσεις συμπεριλαμβάνουν (π.χ. αν στην τιμή της ενέργειας συμπεριλαμβάνεται το Τέλος ΑΠΕ, κ.ά).

econews

Σχόλια