Mελιτζάνες ψητές με μαριναρισμένες ντομάτες

0
330

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Simple is beautiful και ‘καλό μήνα’ με ένα εντελώς καλοκαιρινό πιάτο, δροσερό και κατά βούληση πικάντικο. Αν με την δροσιά του καταφέρω και εκβιάσω το καλοκαίρι που ακόμα είναι με το ένα πόδι στην εποχή του, θα είμαι διπλά ευχαριστημένη.

Εξαιρετικά απλή συνταγή με την ιδιαιτερότητα να θέλει τις μικρές νεαρές μελιτζάνες (η μεγαλύτερη της φωτογραφίας είναι γύρω στα 9-10 εκατ.) και ολόφρεσκες (κρητικές οι δικές μου) ντομάτες. Αυτές οι κυρίες με συνοδεία ελαιόλαδου και μια πικάντικη πινελιά είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται μια συμμορία υλικών για να κερδίσει το μάξιμουμ της καλοκαιρινής γεύσης. Αν μάλιστα προσθέσετε στο τέλος λίγο βασιλικό, μιλάμε για την γευστική αποθέωση της απλότητας.

Προετοιμασία: 15-20 λεπτά και 30 λεπτά το ψήσιμο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Σερβίρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή και κρύα.

Υλικά (για 4 άτομα)4 μικρές μελιτζάνες2 μεγάλες ντομάτες καθαρισμένες (από φλούδα και σπόρια), κομμένες σε κύβους2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες4 κ.σ. ελαιόλαδο1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί1/2 – 1 μικρή καυτερή πιπεριά (χωρίς τα σπόρια) ψιλοκομμένη2 κ.σ. μαϊντανόςαλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέριφυλλαράκια βασιλικού

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τις ντομάτες: Tις βάζετε σε μπολ με το σκόρδο, τον μαϊντανό, το ξίδι, την πιπεριά και το μισό ελαιόλαδο, αλάτι (1/2 κ.γ.) και πιπέρι. Ανακατεύτετε και τις αφήνετε έτσι να μαριναριστούν μέχρι την ώρα που θα τις χρειαστείτε.

Eτοιμάζετε τις μελιτζάνες: Τις κόβετε στη μέση και τις χαράζετε. Ρίχνετε λίγο χοντρό αλάτι και τις αλείφετε (με πινέλο) με το μισό λάδι. Τις βάζετε σε ταψί που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά (αν οι μελιτζάνες είναι μεγαλύτερες, λίγο περισσότερο).Σερβίρισμα:

Μεταφέρετε τις ψητές μελιτζάνες σε πιατέλα (με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω) και προσθέτετε τις μαριναρισμένες ντομάτες και φυλλαράκια βασιλικού.

Πηγή Συνταγές Pandespani

 

Σχόλια