Περιβάλλον: «αλλαγή νοοτροπίας» ζητά ο Κάρολος Παπούλιας

0
11

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:

Πολιτικό θέμα χαρακτηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί σήμερα τις ισορροπίες του πλανήτη περισσότερο από ποτέ.

Πιο συγκεκριμένα, σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, ο κ. Παπούλιας υπογραμμίζει ότι «η σχέση μας με το περιβάλλον δεν μπορεί να είναι μόνο θέμα κοινωνικό ή πολιτιστικό που αντιμετωπίζεται περιστασιακά, είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό».

«Η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος χρειάζεται να μνημονεύεται κάθε μέρα. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση που θα ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια του παιδιού στο σχολείο, η λήψη αποφάσεων και μέτρων ουσιαστικών που θα κάνουν τη ζωή στα αστικά κέντρα πιο ανθρώπινη, προσφέροντας περισσότερους χώρους πρασίνου και διαχειρίζοντας αποτελεσματικά τους ρύπους, η προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, η άνευ εξαιρέσεων εφαρμογή των νόμων για τους παραβάτες καθώς και η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αποτελούν μερικές από τις βασικές ρήτρες που οφείλουμε να υιοθετήσουμε στο συμβόλαιό μας με το περιβάλλον», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, προειδοποιώντας ότι «έχουμε ήδη αργήσει πολύ», ο κ. Παπούλιας επισημαίνει ότι ο συντονισμός ενεργειών μεταξύ των αρμόδιων φορέων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μπορεί να επιφέρει την απαιτούμενη ευαισθητοποίηση, αν δοθεί έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας που χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τις καταναλωτικές κοινωνίες που προβάλλουν τον ατομισμό ως το μοναδικό πρότυπο συμπεριφοράς.

«Σε αυτό το περιβάλλον δεν ζούμε μόνοι μας. Οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε πριν φροντίσει η ίδια η φύση να μας υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά πόσο άσχημα εκδικείται» καταλήγει στο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

econews

Σχόλια